CoolPolitika.hu

Berlusconi bizalmat kapott

2011  //  Okt  //  15  //  MTI

Berlusconi bizalmat kapottBizalmat kapott a Silvio Berlusconi vezette római kormány az olasz parlament képviselőházában tartott csütörtöki szavazáson 316-301 arányú eredménnyel.

Az utolsó pillanatig feszült találgatás kísérte a név szerinti bizalmi szavazás eredményét. "Nem várok abszolút többséget, elég a sima győzelem. Nem lesz sikeres az ellenem indított újabb támadás" - hangoztatta Berlusconi, akinek kormánya végül az abszolút többségnél egy szavazattal többet kapott. A voksoláson jelen lévő 617 képviselőből 316 adott bizalmat a kormánynak, 301 szavazott nemmel. A SkyTg24 olasz hírtelevízió információi szerint a képviselőház folyósóin lázas adok-veszek tárgyalás folyt. Berlusconi egyenként győzte meg a Szabadság Népe (PDL) kormánypárt elégedetlen képviselőit. Minden szavazatra szükség volt: az egyik PDL-képviselőt lábtöréssel a kórházból helikopterrel vittek a képviselőházba. Több PDL-képviselő azt hangsúlyozta a sajtónak, hogy utoljára szavazott bizalmat Berlusconinak.

 

Luciano Sardelli PDL-képviselő nemmel szavazott és Berlusconi lemondását követelte. Sardelli az egykori gazdasági fejlesztési miniszter, a Claudio Scajola vezette, úgynevezett "Hasfájós", a kormánnyal elégedetlen képviselői csoport tagja. A szavazás első fordulójában távolmaradó ellenzék sem volt egységes: a Radikális párt (PR) képviselői biztosították a kormánynak a voksolás érvényességéhez szükséges törvényes létszámot.    Berlusconi csütörtökön kért parlamenti bizalmat, miután kedden az általa vezetett kormánytöbbség nem támogatta egyöntetűen a 2010-es közigazgatási kiadásokról szóló mérlegügyi törvényt. Bizalmat kérő beszédében Berlusconi "súlyos tévedésnek" nevezte a keddi sikertelen szavazást és bizalmat kért kormányának, hangsúlyozva, hogy az általa vezetett kormánynak nincs alternatívája, mivel "az egyetlen demokratikusan felhatalmazott erő a nemzeti érdekek képviseletére a válságban".

 

A 2008-as választáson több mint kétharmaddal győztes IV. Berlusconi-kormány 53. alkalommal kért parlamenti bizalmat. A mostani eredményt az olasz sajtó rögtön "gyenge sikerként" értékelte, hangsúlyozva, hogy az "örökös belső ellenzékkel" küzdő Berlusconi nem fogja tudni sokáig folytatni. "Én mondom meg, mikor bukik meg Berlusconi, de nem tudom, kitartunk-e a 2013-as választásokig"- nyilatkozta a PDL-szövetséges Északi Liga vezére, Umberto Bossi. "A Berlusconi-kormány az állandó bizalmi szavazásba fog belebukni"- kommentálta Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára. Berlusconi péntek este az államfőnek, Giorgio Napolitanónak számol be az eredményről. A szavazás közben a képviselőházat a Felháborodottak olasz mozgalma vette körbe, a kormány ellen tiltakozva: "Tőlünk nem kaptok bizalmat" - kiáltotta több ezer fiatal.  (MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés