CoolPolitika.hu

Berlin bírálja Afganisztánt

2010  //  Dec  //  13  //  MTI

Berlin bírálja AfganisztántA német kormány elégedetlen az afganisztáni vezetéssel, a "jó kormányzás" terén elvárt erőfeszítések eddig vajmi kevés eredménnyel jártak - tűnik ki abból a helyzetjelentésből, amelyet a Bundestag felkérésére készítettek több német minisztérium munkatársai.

A 27 témakört felölelő és mintegy 100 oldal terjedelmű dokumentum, amelyből a Süddeutsche Zeitung idézett szombaton részleteket, kiemeli a változatlanul széles körben elterjedt korrupciót. Egyúttal felszólítja a kabuli kormányt, hogy váltsa valóra ezzel kapcsolatos ígéreteit. A jelentés leszögezi, hogy katonai eszközökkel nem lehet megnyerni az Afganisztánban dúló háborút, ezért szükség van a lázadókkal folytatandó tárgyalásokra. Amennyiben a tálibok szerepet kapnának egy majdani kormányban, ragaszkodni kell bizonyos vívmányok megőrzéséhez. Ezek között említi a jelentés a nők jogait az oktatásban és a munkában való részvételhez.

 

A dokumentumban a német kormány kitart a csapatkivonás kitűzött menetrendje mellett. Ennek értelmében az első északi körzetekben már jövőre megkezdődne a biztonsági feladatok átruházása az afgán fegyveres erőkre. 2014-ben pedig már egész Afganisztán területén a helyi erők lennének felelősek a rend és a biztonság szavatolásáért. Ez azonban nem jelentené a nyugati (köztük a német) katonák maradéktalan kivonását az országból. A berlini jelentés apropóját az adja, hogy csütörtökön, december 16-án hallgatja meg a Bundestag a kormány nyilatkozatát a külpolitikai helyzetről, azon belül Afganisztánról. Az előterjesztő külügyminiszter, Guido Westerwelle ebben az Afganisztánban állomásozó Bundeswehr-kontingens mandátumának meghosszabbítását fogja kérni a parlamenttől. Szavazás a kérdésről 2011 januárjában várható.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés