CoolPolitika.hu

Beperelte a kínai vezetést egy újságírónő

2008  //  Nov  //  08  //  coolpolitika

Beperelte a kínai vezetést egy újságírónőBíróságoz fordult jogi orvoslatért egy kínai újságírónő, akinek három hónapra betiltották lapját, miután megjelentetett benne egy banki visszaélésekről szóló oknyomozó cikket.

A mintegy 400 ezres példányszámú The China Business Post című lapot szeptember 8-án záratta be Hunan tartományi vezetése. Nem sokkal előtte jelent meg az újságban Kuj Fan újságírónő cikke, amelyben különböző banki visszaélésekről, összesen mintegy 4,6 milliárd jüan, vagyis 672 millió dollár összegű csalásokról írt.  

A keresetében az újságírónő a lapkiadási tilalom feloldása mellett kártérítést is követel. Ügyvédje a lenta.ru hírügynökség jelentése szerint kifejtette, hogy a helyi hatóságok a kínai törvények értelmében egy lapszámot betilthatnak, de az újság három hónapos bezárásával már túllépték a hatáskörüket. Az illetékes bíróságon egy neve elhallgatását kérő forrás azt mondta, hogy nagy valószínűséggel elutasítják az újságíró keresetét. Maga Kuj Fan és védője sem bízik a per megnyerésében, mindazonáltal fontosnak tartják, hogy nyilvánosan tiltakozzanak az újságírók jogainak megsértése ellen.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet képviselője, Vincent Brossel szerint ez az első eset, hogy újságíró nyilvánosan harcba száll a kínai vezetés médiapolitikájával szemben. 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés