CoolPolitika.hu

Belgium hazaszállítja a menedékkérőket

2010  //  Már  //  07  //  MTI

Belgium hazaszállítja a menedékkérőketBelgium hazaszállítja azokat a szerbiai és macedóniai menedékkérőket, akik azután jelentkeztek tömegesen menekültként a nyugat-európai országban, hogy az Európai Unió megszüntette a vízumkényszert Szerbiával és Macedóniával szemben - jelentette péntek este az RTS szerb közszolgálati tv.

Az első csoportot jövő szerdán indítják útnak buszokkal. A belga hatóságok azután fújtak riadót, hogy az év eleje óta ugrásszerűen megnőtt a szerbiai és macedóniai menedékkérők száma; a dél-szerbiai Presevo-völgyből nagyjából 500-an, Macedóniából 400-an nyújtottak be menekültkérelmet Belgiumban, zömmel albánok és romák. Tavaly ugyanebben az időszakban kevesebb mint száz menekült érkezett a két balkáni országból Belgiumba.    Yves Leterme belga kormányfő hétfőn hivatalos látogatásra a térségbe utazik, többek között a macedóniai és a koszovói vezetéssel is tárgyal.

 

Nemcsak a belga hatóságoknak kell megküzdeniük a nagy számú menedékkérővel; Svédországban, illetve kisebb mértékben Svájcban és Németországban is megnőtt a balkáni menekültek száma. Svédországban az év eleje óta 1000 macedóniai nyújtott be menekültkérelmet. A macedón gazdasági miniszter közölte, megkezdték azoknak az utazási irodáknak a bezárását, amelyek a menedékkérők nyugat-európai útját szervezték. Hasonló intézkedést ígért még a hét elején a szerb belügyminiszter is. Az északnyugat-macedóniai Kumanovóban pénteken két ilyen utazási irodára került lakat, több másik ezután magától beszüntette a tevékenységét.

 

Tanja Fajon szlovén európai parlamenti képviselő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Macedóniából és Szerbiából kiinduló menekülthullám veszélyeztetheti Bosznia és Albánia célját, hogy az EU még az idén az ő állampolgáraikkal szemben is szüntesse meg a vízumkényszert.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés