CoolPolitika.hu

Befagyasztott költségvetés

2012  //  Sze  //  25  //  MTI

Befagyasztott költségvetésÖt évre befagyasztja költségvetését a francia nemzetgyűlés, a képviselők költségtérítését pedig tíz százalékkal csökkenti - jelentette be kedden Claude Bartolone, az alsóház elnöke, három nappal a megszorításokat előirányzó 2013-as költségvetés vitájának kezdete előtt.

"A nemzetgyűlés még inkább példamutató, nyitottabb és hasznosabb akar lenni" - indokolta a döntést a szocialista politikus. Hozzátette: "(Nemzetgyűlési) elnökségem idejére azt az elvet érvényesítem, hogy egy fillérrel sem növelhető a nemzetgyűlés költségvetése". Az alsóház évi büdzséje jelenleg 500 millió euró körül mozog. A költségtérítéseket érintően az elnök eltörölt bizonyos privilégiumokat, így a képviselőknek nem jár többet első osztályú menetjegy a vasúton, és öt óránál rövidebb repülőút esetében a turistaosztályra foglalhatnak csak helyet. A nemzetgyűlés autóparkját ezentúl elektromos és hibrid gépkocsikkal fogják megújítani. Bartolone elmondása szerint a nemzetgyűlés vezetőségének következő ülésén azt fogja javasolni, hogy az 577 képviselő esetében a 10 százalékos megtakarítással felszabaduló 4,4 millió eurót a parlamenti tikárságokra fordítsa a ház.

 

A francia képviselők 5189 eurós havi fizetésük mellé minden hónapban 6412 eurót is kapnak költségtérítés címén, amelyet eddig szabadon használhattak fel. Az elnök ezzel a visszaélésékre is lehetőséget adó gyakorlattal is szakítani szeretne, és átláthatóvá kívánja tenni a költségtérítés felhasználását. A képviselőknek ezentúl minden hónapban igazolniuk kell, hogy az összeget ténylegesen a mandátumok gyakorlásával összefüggésben költötték el, s a bevallás szerint fel nem használt összeget pedig ötéves mandátumuk végén vissza kell utalniuk a nemzetgyűlés kasszájába - hangsúlyozta Bartolone.    A francia kormány pénteken terjeszti a jövő évi költségvetést a nemzetgyűlés elé, amelyben elsősorban adóemelések formájában 30 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés