CoolPolitika.hu

Be kellene olvasztani a kulturális minisztériumba

2012  //  Már  //  16  //  MTI

Be kellene olvasztani a kulturális minisztériumbaA kulturális minisztériumba olvasztaná a csehországi rádiókat és televíziókat felügyelő nagy médiatanácsot Miroslav Kalousek pénzügyminiszter.

Kalousek szerint ezzel az intézkedéssel mintegy 40 millió koronát takarítana meg évente az állami költségvetés - értesült az iHned, a Hospodárské Noviny című gazdasági napilap hírportálja kedden. Szakmai körök azt állítják, hogy a miniszter elképzelésének megvalósítása a cseh közszolgálati média függetlenségének elveszítéséhez vezetne, ezért határozottan ellenzik. A szakminiszter pártja, a TOP 09 (Kalousek a párt alelnöke) két éve éppen ezzel az indokkal utasította vissza a Polgári Demokratikus Párt (ODS) javaslatát, hogy vonják össze a kis médiatanácsokat, tehát a közszolgálati rádiót és televíziót felügyelő tanácsokat. A kulturális tárcát jelenleg Alena Hanáková, a TOP 09 képviselője irányítja.

 

A csehországi rádiós és televíziós műsorokat felügyelő tanács (RRTV) tagjait a miniszter terve a hírportál szerint felháborította. Katerina Kalistová, a nagy médiatanács elnöke szerint az elképzelés megvalósulásának esetén félő, hogy a Cseh Köztársaságot kizárhatják a tévéműsorokat szabályozó európai platformból.  "Elveszítenénk függetlenségünket. Európában ilyen eset eddig csak egyszer történt, s akkor is hatalmas probléma lett belőle. Elméletileg elmondható, hogy a terv megvalósítása után fennállna a televíziós és rádiós műsorok politikai ellenőrzésének veszélye. Ez pedig elfogadhatatlan" - jelentette ki a szociáldemokrata Kalistová, aki korábban négy kulturális miniszternek is a helyettese volt. A csehországi nagy médiatanácsnak 12 tagja van, akiket a parlament választ hatéves időszakra. A testület független médiafelügyelő szerv, s a hatályos szabályok szerint a médiatanácsban a parlament minden politikai irányzatának egyforma képviseletet kell biztosítani.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés