CoolPolitika.hu

Basescu visszatér hivatalába

2012  //  Aug  //  21  //  MTI

Basescu visszatér hivatalábaMinden politikai tényezőnek el kell fogadnia a román alkotmánybíróság döntését, és tiszteletben kell tartania azt a jogi eljárást, amelynek alapján Traian Basescu államfő visszatér hivatalába - hangsúlyozta kedd esti közleményében az Európai Bizottság.

A román alkotmánybíróság előzőleg érvénytelennek nyilvánította a Basescu államfő leváltásáról július 29-én tartott népszavazást, mert azon nem vett részt az állandó választói névjegyzékben szereplő állampolgárok legalább fele plusz egy fő, ami az érvényesség előfeltétele lett volna. Az unió központi végrehajtó intézménye nyugtázta a döntést, és felszólította az összes politikai szereplőt, hogy annak tegyen eleget. "Az Európai Bizottság azt várja a román hatóságoktól, hogy tartsák magukat a jogállamisághoz és az alkotmánybíróság döntéseihez" - olvasható a brüsszeli közleményben.

 

Az uniós testült szerint az összes politikai erőnek tiszteletben kell tartania az európai értékeket, felelősségteljesen kell fellépnie, és építő szellemben kell dolgoznia azon, hogy Románia érdekében leküzdjék a megosztottságot. A közlemény megfogalmazása szerint a jogállamiság tiszteletben tartása és az igazságszolgáltatás függetlensége lényegi feltétel a politikai stabilitás és a gazdasági bizalom romániai helyreállításához. A közleményben emlékeztettek arra, hogy az uniós végrehajtó testület továbbra is szoros figyelemmel kíséri a romániai helyzetet, és megállapításait az év vége előtt jelentésben fogja összegezni. Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője szintén nyilatkozatot tett a bukaresti alkotmánybírósági döntés nyomán, amely a román szociálliberális kormányzatot arra kötelezi, hogy a néppárti Basescut visszaengedje hivatalába.

 

Swoboda szerint az alkotmánybíróság ezzel lezárta azt a vitát, amely károkat okozott Romániának. Úgy fogalmazott: a vita már-már elviselhetetlen szintre süllyedt, és most végre fel kell hagyni az "államcsínyről" szóló, mértékletességet nélkülöző kommentárokkal. A szocialista frakcióvezető szerint a referendumon a román választók nagy része "erős érzelmeket mutatott", de az érvényesség jogi előfeltétele nem teljesült, s ezt a körülményt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Úgy vélekedett, hogy Romániában most félre kell tenni a nézeteltéréseket, és újra munkához kell látni. Emlékeztetett arra: a novemberi parlamenti választások megfelelő alkalmat kínálnak majd annak kinyilvánítására, hogy milyen jövőt kívánnak az országnak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés