CoolPolitika.hu

Basescu és Ponta vitája

2012  //  Jún  //  26  //  MTI

Basescu és Ponta vitájaA román alkotmánybíróság elé került az a vita, hogy Traian Basescu államfő vagy Victor Ponta miniszterelnök képviselje Romániát a június végi EU-csúcson, miután az államfő a taláros testülethez fordult ebben a kérdésben.

Az alkotmánybíróság megerősítette hétfőn, hogy az államfő megkereséssel fordult hozzájuk. Az elnöki hivatal nem közölt részleteket arról, hogy mit tartalmaz Basescu beadványa, amelyet várhatóan szerdán tárgyal a testület. Eddig mindig Basescu vett részt az Európai Unió állam- és kormányfőinek találkozóján, a május elején hatalomra került szociálliberális Ponta-kormány viszont megkérdőjelezte az államfő külföldi képviseleti jogának kizárólagosságát. Az állam- és a kormányfő vitája már hetek óta tart. Legutóbb szerdán küldött levelet Basescu Pontának, amelyben arra figyelmeztette: abban az esetben, ha az ő felhatalmazása nélkül utazik az Európai Tanács ülésére, "eltulajdonítja" az államfő egyik alkotmányos hatáskörét.

 

A román külügyminisztérium szerdán küldte el Brüsszelbe azt a listát, amely a román küldöttség tagjainak nevét tartalmazza. Eszerint a delegációt Victor Ponta miniszterelnök vezeti, de ott lesz még Andrei Marga külügyminiszter és Leonard Orban európai ügyekért felelős tárcavezető. Ezen a listán nem szerepel az államfő annak ellenére, hogy az elnöki hivatal korábban szintén elküldött a román külügynek egy listát, amely szerint a küldöttséget Basescu vezetné. A külügy azonban a kormány által elfogadott névsort továbbította Brüsszelnek és több tagállamnak. Ponta korábban úgy nyilatkozott, hogy az alkotmánybíróságnak nincs joga eldönteni, melyikük utazhat Brüsszelbe. A kormányfő szerint Basescu tévesen értelmezi az alkotmányt, hiszen az nem jogosítja fel arra, hogy kizárólag ő képviselje külföldön a román államot. Mint mondta, azért kell neki Brüsszelbe utaznia, mert olyan kérdések szerepelnek az EU-csúcson, amelyek a kormány hatáskörébe tartoznak.  Romániában eddig azért nem merült fel ilyen élesen ez a vita, mert a rendszerváltás óta nem alakult ki még igazi "társbérlet" az eltérő politikai irányultságú állam- és kormányfő között.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés