CoolPolitika.hu

Barroso üdvözli Észtország tagságát

2010  //  Dec  //  31  //  MTI

Barroso üdvözli Észtország tagságátGratulált az észt népnek José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a jövő év első napjával esedékes euróövezeti csatlakozáshoz.

Brüsszelben közzétett üzenetében az uniós politikus külön méltatta, hogy a balti állam mindössze hat évvel EU-taggá válása után vezeti be sikeresen az eurót saját pénzként. Ez is egyértelműen megmutatja az ország akaratát és hozzáértését - fogalmazott Barroso. Hozzátette, a csatlakozás mindenképpen pozitív hír az ország gazdasági növekedési kilátásainak szempontjából, de az üzleti világ és a lakosság számára is. Barroso kiemelte, hogy Tallinn belépésével az euróövezet immár 330 millió lakóra terjed ki az EU-n belül.

 

Korábbi döntés alapján Észtország szombattól lehet teljes értékű tagja az eurózónának.    A La Libre Belgique című belga lap ugyanakkor csütörtökön már azt fejtegette, mikor lehet esedékes az euróövezet újabb bővülése. Emlékeztetett arra, hogy az új EU-tagországok közül már Szlovénia, Ciprus, Málta és Szlovákia is bevezette az eurót. A lap szerint a másik két balti államot, Lettországot és Litvániát már csak versenyképességi megfontolásokból is motiválnia kell az észt eurótagságnak, hiszen egyébként lemaradhatnak. A többi érintett országnak viszont alighanem hosszabb ideig várnia kell, már csak azért is, mert Bulgária kivételével a legutóbbi nyilatkozatokban nem mutattak túlzott sietséget az euró bevezetésére - vélte a cikk.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés