CoolPolitika.hu

Barikádot emeltek a fegyőrök több börtön köré

2009  //  Máj  //  04  //  MTI

Barikádot emeltek a fegyőrök több börtön köréFranciaország 192 börtönéből közel százat lezártak hétfőn a fegyőrök, akik a lerobbant épületek túlzsúfoltsága miatt tarthatatlanná és veszélyessé vált munkakörülmények ellen tiltakoznak.

A fegyőröknek tilos sztrájkolni, ezért döntött úgy a büntetés-végrehajtásban dolgozók három nagy szakszervezete, hogy a börtönök köré barikádokat emel. A legalább négynaposra tervezett akcióval a tiltakozók a fogvatartottak átszállítását is akadályozzák a bíróságokra, így egyes perek késedelmet szenvedhetnek. Két nagy börtön előtt a csendőrség délelőtt könnygázzal oszlatta szét a rabszállító furgonok kijutását akadályozó fegyőröket.

 

A francia büntetés-végrehajtás 33 ezer személyt foglalkoztat, ebből 24 ezren felügyelik az elítélteket. A szakszervezetek szerint az első napon közülük több, mint háromezren vettek részt a lezárásokban. Elsősorban a túlzsúfoltság következményei ellen tiltakoznak: egyre több az erőszak és az öngyilkosság az elítéltek körében, de a fegyőrökkel szemben is nő az agresszió, 2008-ban 595 ilyen esetet regisztráltak.

 

A börtönökben fenntartott 52 200 férőhelyre a hivatalos adatok szerint április 1-én 63 300 fogvatartott jutott, amely 120 százalékos telitettséget jelent. Az Európa Tanács 47 tagállamában átlagosan 102 százalékos a börtönök telítettsége. A francia börtönökben 2007-ben 96 elítélt lett öngyilkos. Tavaly húsz százalékkal többen, 115-en vettetek véget életüknek. Az idén még rosszabb adatok várhatóak, ugyanis az első négy hónapban már 38 öngyilkos elítéltről tud a Börtönök Nemzetközi Megfigyelő Intézete. A büntetés-végrehajtás szakszervezetei szerint idén tíz fegyőr is öngyilkosságba menekült az erőszak és a félelem fészkévé vált börtönökből.

 

A fegyházak helyzetéről készült idei kormányjelentés szerint a legveszélyesebb helyek a zuhanyozók és a sétálásra fenntartott udvarok, ahol semmilyen jog nem érvényesül. A szakszervezetek szerdáig várnak javaslatokat az igazságügyi minisztérium részéről a helyzet javítására. Utána nemcsak a fogvatartottak szállítását, hanem minden külső személy, így az ügyvédek és a látogatók bejutását is meg kívánják akadályozni a börtönökbe.
(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés