CoolPolitika.hu

Barack Obama az Egyesült Államok 44. elnöke

2009  //  Jan  //  20  //  coolpolitika

Barack Obama az Egyesült Államok 44. elnökeBarack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke kedd délben beiktatási beszédében azt mondta: Amerika sok és nehéz kihívással néz szembe, amelyeken nem lehet könnyen vagy rövid idő alatt túljutni, de Amerika le fogja küzdeni a nehézségeket. Obamának John G. Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre az eskü szövegét. Néhány perccel korábban letette esküjét az új alelnök is.

(Fotó: MTI)

 

Az eseményen Rick Warren evangéliumi tiszteletes, a kaliforniai Saddleback Egyház lelkésze mondott bevezető imát, majd Aretha Franklin, a 21 Grammy-díjat elnyert énekes, a soul királynője énekelt.
     
Elsőként Joe Bident, az Egyesült Államok új alelnökét iktatták be hivatalába. Az eskü szövegét John Paul Stevens, a legfelsőbb bíróság elnökének helyettese mondta előre Bidennak. A hagyomány szerint először mindig az alelnök teszi le az esküt, arra az esetre, hogy az elnök helyébe léphessen, ha ez utóbbival történik valami.

Barack Obama megválasztott elnök beiktatása néhány perccel követte Biden eskütételét. Az amerikai alkotmány 20. kiegészítése értelmében az elnökök mandátuma január 20-án helyi idő szerint délben fejeződik be, illetve kezdődik. 

Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Obamának a Capitolium nyugati oldalán rendezett ünnepségen. Obama az eskütételkor arra a bibliára helyezte kezét, amelyet elődje, a rabszolgaság intézményének Amerikában véget vető 16. elnök, Abraham Lincoln használt 1861-ben, s amelyet elnöki beiktatási ünnepségen azóta sem használtak. A bibliát a hivatalba lépő elnök felesége, Michelle Obama tartotta.

 

- Amerika sok és nehéz kihívással néz szembe, amelyeken nem lehet könnyen vagy rövid idő alatt túljutni, de Amerika le fogja küzdeni a nehézségeket - mondta beszédében az új elnök. Kifejtette, hogy Amerika a válság közepén van, háborút folytat az erőszak és a gyűlölet ellen, és a gazdaság helyzete nagyon meggyengült a mohóság és némelyek felelőtlensége miatt. - Közösen vallottunk kudarcot abban, hogy nehéz döntéseket hozzunk és felkészítsük a nemzetet egy új korszakra - mondta.
   
Köszönetet mondott Bush volt elnöknek a nemzet érdekében tett szolgálatáért.

 

(MTI, hirado.hu, dunatv.hu)
  

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés