CoolPolitika.hu

Ázsia keresi a helyét

2012  //  Sze  //  04  //  MTI

Ázsia keresi a helyétÁzsiának létre kell hoznia a saját Facebookját és Twitterét, hogy növelje befolyását a világban - hangoztatta a kínai kormány egy vezető tisztviselője kedden egy szakmai fórumon.

Az ázsiai médiavállalkozásoknak technikai fejlesztésekkel gazdagítaniuk kell a nyilvánosság csatornáit - vélte a "tíz plusz hármak" média-együttműködési fórumán Cuj Jü-jing (Cui Yuying), a kínai államtanács információs irodájának helyettes vezetője. Ázsia egyre növekvő világgazdasági szerepéhez képest a földrész médiacsoportjainak nemzetközi befolyása rendkívül kicsi - hangoztatta Cuj a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tíz tagországának, valamint Kína, Japán és Dél-Korea képviselőinek konferenciáján. A kínai kormányhivatalnok utalt rá, hogy a hírek 80 százaléka a főbb nyugati médiavállalatoktól származik, miközben ázsiai társaiknak nincs komoly platformjuk, sem hiteles, elfogadott státusuk. Ezért az információt fogyasztók a nyugati médiára kénytelenek hagyatkozni - fűzte hozzá.

 

A tizenhárom ország képessége a széles nyilvánosság elérésére, az ágazati szereplők befolyása rendkívül korlátozott - húzta alá Cuj. Álláspontja szerint az ázsiai médiacsoportoknak mielőbb egy, a világ élvonalába tartozó kommunikációs platformot kell létrehozniuk, elő kell segíteniük az új média térnyerését.    "Miközben tanulunk a fejlett módszerekből és gyakorlatból, ragaszkodnunk kell a magunk kultúrájához, hagyományainkhoz és értékeinkhez" - tanácsolta az egybegyűlteknek Cuj, hozzátéve. A fórum házigazdájának képviseletében a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) kínai központi pártlap főszerkesztője, Vu Heng-csüan (Wu Hengquan) arra hívta fel a figyelmet: a világban fellelhető vélemények sokszínűbbé tételére kell törekedniük úgy, hogy kifejezik az ázsiai országok nézőpontját "nemzetközi módon".

 A rendezvényen a 13 országból körülbelül száz médiaszakember, szerkesztő, újságíró vesz részt; helyszíne az északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartomány.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés