CoolPolitika.hu

Gázkomédia - Ukrajna és Oroszország összebeszéltek?

2009  //  Jan  //  14  //  coolpolitika

Gázkomédia - Ukrajna és Oroszország összebeszéltek?Az orosz gázszállítás során kialakult káosz rengeteg furcsa, szinte hihetetlen találgatásokba kergeti Európát és az Egyesült Államokat. A külföldi sajtó már azt fejtegeti, hogy a gázkonfliktus valójában egy jól megrendezett komédia az árak emelésére.

Az ígéretekkel szemben tegnap reggel nem indult meg az Ukrajnán keresztüli európai gáztranzit. Az orosz Gazprom tegnap reggeltől állítólag már küldött földgázt Ukrajna felé, ám a vállalat szerint az ukránok nem engedték be a gázt. Az Itar-Tassz idézte Oleg Dubinát, a Naftogaz vezérigazgatóját, aki Kijevben beismerte: Ukrajna valóban nem tudja fogadni az orosz exportgázt, mert ebben az esetben az ország nagy területei gázellátás nélkül maradnának. A vezetékeken ugyanis - az Ukrajnának való orosz gázszállítások hiányában - az utóbbi napokban visszafelé szállították a gázt a nyugati országrészben lévő tárolókból, és ezért a gáz áramlását meg kell fordítani, amihez idő kell.

  Ukrajna akkor tudja megbízhatóan szállítani a gázt Európa felé, ha Oroszország helyreállítja a (leállítás előtti) decemberi betáplálási szintet, mondta a maga részéről kedd délután Viktor Juscsenko ukrán államfő egy sajtóértekezleten.

A The New York Thimesnak nyilatkozó politológusok szerint a vita megoldása mind két fél érdeke, ráadásul a gáz miatt kirobbant konfliktus csupán ürügy, hiszen Ukrajna és Oroszország valójában így folytatja az orosz-grúz háborút, csak más eszközökkel. Moszkva célja, hogy Ukrajna politikusait rossz fényben tüntesse fel, és megmutassa Közép-Európának: nem érdemes Ukrajna NATO tagságáért lobbizni.

 

Ez nem háború, hanem komédia - vélekedik az olasz La Republica szerzője. A világ szemtanúja lehet a közös vádaskodásoknak, bejelentéseknek és telefonbeszélgetéseknek, miközben az EU saját erőtlenségét mutatja.

A The Financial Times egészen rövidre zárta a vitát: szerinte Moszkva és Kijev összebeszéltek és valójában ezzel a módszerrel szeretnék megemelni a fűtőanyag árát, hiszen ez mind a két államnak jócskán megérné.


Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés