CoolPolitika.hu

Az USA ragaszkodik Timosenko szabadon bocsátásához

2012  //  Sze  //  12  //  MTI

Az USA ragaszkodik Timosenko szabadon bocsátásáhozWashington változatlanul ragaszkodik a bebörtönzött volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko szabadon bocsátásához - jelentette ki újságíróknak szerdán Kijevben John F. Tefft, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete.

Az amerikai diplomata közölte, hogy az Egyesült Államok a maga részéről mindent megtesz a közelgő ukrajnai parlamenti választások tisztaságának biztosításáért. Szavai szerint az Egyesült Államok gyűjti a jelentéseket a választási kampányról, továbbá együttműködik azokkal a nemzetközi szervezetekkel, amelyek megfigyelői missziót teljesítenek Ukrajnában. Hozzátette, hogy figyelemmel kísérik, kap-e elegendő lehetőséget az ellenzék a médiában való szereplésre. Ez utóbbival összefüggésben kitért a hatalommal szemben rendkívül kritikusnak tartott TVi nevű hírtelevízió sugárzásának korlátozására. John F. Tefft kifejtette, hogy az Egyesült Államokat aggasztja a hírtévé körüli konfliktus, és komoly figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

 

A TVi hírtelevízió július vége óta nem fogható 11 ukrán városban, miután a harkivi székhelyű Trioplan nevű kábeltársaság levette műsoráról, Kijevben pedig a Volja kábeltévé-szolgáltató a hónap elején minden előzetes értesítés nélkül áttette drágább előfizetői csomagjába. A múlt hétvégén országszerte több nagyvárosban demonstrációkat tartottak a TVi és a szólásszabadság védelmében.    Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára hétfőn kijevi látogatása adott hangot aggodalmának a hírtelevízió körül kialakult helyzet miatt. A Timosenko-üggyel kapcsolatosan pedig kifejtette azon véleményét, hogy törölni kellene az ukrán büntetőtörvénykönyvnek azokat a cikkelyeit, amelyek szerint politikai döntések büntetőjogi felelősséget vonnak maguk után, vagyis azokat, amelyek alapján az ellenzéki vezetőt elítélték.

http://korrespondent.net/ukraine/politics/1394102-ssha-nastaivayut-na-osvobozhdenii-timoshenko-posol

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés