CoolPolitika.hu

Az új orosz Patyomkin-kabinet kétes varázsa

2012  //  Máj  //  30  //  Sipos Éva

Az új orosz Patyomkin-kabinet kétes varázsaMájus 7-én Putyin immáron harmadszor ült be Oroszország elnöki székébe, majd két héttel később megalakult a Medvegyev-kormány. Az elnevezés félrevezető lehet: Medvegyev – ahogyan elnökként is csak másodhegedűs lehetett – miniszterelnökként sem kap igazi hatalmat. Sőt. Szakértői értékelések szerint Putyin szakított a korábbi tandem-politikával, és ismételten a hatalom minél erőteljesebb centralizálására törekszik. Éppen úgy, ahogy első két elnöki ciklusában.

Bár a régi-új államfő a legnépszerűtlenebb minisztereket egytől-egyig elmozdította, nem kellett messzire menniük, az Elnöki Adminisztráció kapuja tárva-nyitva várta őket. Putyin tanácsadójaként valamennyien továbbra is rajta tarthatják a kezüket korábbi szakterületükön – a kormány helyett az elnök informális holdudvara vette át az irányítást.

 

Mire volt jó mégis a nagy átalakítás? Mi volt a célja Putyinnak, hogy Oroszország történelmében soha nem látott mértékben frissítette fel a kormányzatot? Hiszen példátlan, hogy a 29 miniszter közül 21 az előző évben nem dolgozott a kormányban. Ahogyan az is, hogy az új vezetők közül többeknek nincs a Szovjetunióban szerzett szakmai tapasztalata.

 

Putyin lépése két célt szolgált. Egyrészt, hogy megnyugtassa a Nyugatot, hogy igenis kész a modernizációra, a liberalizációra. Másrészt a hazai közönségnek is szólt. Otthon azt kívánta demonstrálni, hogy hatalomváltás nélkül is lehetséges a társadalmi hangulat megváltoztatása. Az előbbi irányból voltak is a vártank megfelelő reakciók – példának okáért a Goldman Sachs elemzői is úgy értékelték, hogy az utóbbi idő legliberálisabb és leginkább újító szellemű miniszterei ültek be a bársonyszékekbe.

 

Az orosz lakosság azonban keményebb dió. Moszkvai társadalmi elemző központok megállapították, hogy bár a Putyin májusi beavatását kísérő tüntetések már nem vertek akkora port, mint a téli, a parlamenti, illetve az elnökválasztást követő események, és a lakosság látszólag kevésbé fogékony, illetve kevésbé aktivizálható a különböző utcai tüntetéseken való részvételre, az elégedetlenség mégis terjed, és egyre jelentősebb méreteket ölt.

 

Egyre több felől hallatszik az a vélemény, hogy az emberek most már nem érik be azzal, hogy az elnökük a biztonságukat garantálja – akár bizonyos jogaik korlátozása árán is. Nem. Az orosz lakosság a Putyin első elnöki beiktatása óta eltelt 12 év során nagykorú lett. Politikai szabadságjogokat szeretne. És emellett az ígéretek beváltását: méltányos béreket, működő oktatási, szociális és egészségügyi ellátórendszert, a korrupció kiiktatását a mindennapokból.

 

Ugyanakkor az oroszok többsége már kiábrándult a jelenlegi, immáron 12 éve regnáló – politikai elitből. Nem hisz abban, hogy ez a garnitúra kész lenne a változásra, a változtatásra. Az orosz embereknek hiába az új kormány, a fiatal, reményteljes új arcok. A fejétől továbbra is bűzlik a hal.

 

A feszültségek kirobbanása a legtöbb független moszkvai elemző szerint csak idő kérdése. A kormányzat számára az őszi helyhatósági választásokkal alkalom nyílhatna ugyan, hogy a változtatásra való nyitottságát bebizonyítsa az elégedetlenkedők számára, erre azonban minimális az esély.

 

Annyi minden esetre bizonyos, hogy a demonstrációk – ha változó intenzitással, de – továbbra is folytatódnak. A társadalmi feszültségek csillapítására a Patyomkin-kormány felállítása – igazi modernizáció és liberalizáció hiányában – már nem jelent megoldást.
(Sipos Éva)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés