CoolPolitika.hu

Az országértékelések betiltását tervezi az EU

2011  //  Okt  //  21  //  MTI

Az országértékelések betiltását tervezi az EUA destabilizáló hatásoktól tartva az országértékelések betiltását tervezi az Európai Unió - értesült a Financial Times Deutschland.

A német üzleti napilap csütörtöki tudósítása szerint egy erre vonatkozó tervezet fekszik a belső piaci biztos, Michel Barnier asztalán. A bizalmas dokumentumban a biztos javasolja: az Európai Unió új tőkepiaci felügyelete, az ESMA kapjon felhatalmazást az egyes országok fizetőképességével kapcsolatos értékelések "átmeneti" leállíttatására. A bizottság - mint a német lap írta - abból indul ki, hogy ez védené leginkább a pénzügyi támogatásra szoruló országok érdekeit. A tilalom ugyanis megakadályozhatná, hogy egy értékelés a lehető legrosszabb pillanatban negatív következményekkel járjon az adott ország pénzügyi stabilitására és destabilizáló hatást gyakoroljon a világgazdaságra.

 

A Financial Times Deutschland emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban a különböző hitelminősítő intézetek értékelései a politikusok, sőt közgazdászok körében is heves bírálatokat váltottak ki. A szóban forgó hitelminősítőkkel szemben azt a vádat fogalmazták meg, hogy az egyes országok helyzetét helytelenül értékelték, és "ítéleteikkel" csak a válság éleződéséhez járultak hozzá. Az immár rendszeressé vált leminősítések pedig a pénzpiacokon zavart és nyugtalanságot váltottak ki.    Barnier - mint a lap  írta - osztja azt a nézetet, amely szerint a hitelminősítők értékelése nem mindig a valós képet tükrözi, és ezért sürgeti a betiltás lehetőségét.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés