CoolPolitika.hu

Az internet miatt került válságba

2010  //  Okt  //  27  //  MTI

Az internet miatt került válságbaA filmművészet igazi válságban van, a krízis oka az internetben keresendő - vélte Neil Jordan ír filmrendező a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Síró játék és a Farkasok társasága című filmjeiről ismert Oscar-díjas rendező a filmfesztivál zsűrijének elnökeként beszélt Japánban az ágazat lehetőségeiről.

-Úgy vélem, a moziba járás válságát az internet okozza. Akárcsak a többi ágazatét, a zenéét, a könyvkiadásét, a filmét. Az internet tökéletesen megváltoztatja az emberek szokásait és jelenleg minden képlékeny állapotban van - mondta Jordan. A rendező arról is beszélt, hogy míg a mozizás szerinte biztosan új életre kel, a jó filmeknek nagyon nehéz dolguk van, ha be akarnak törni a széles forgalmazási piacra. -Nagyon fontosnak gondolom, hogy a filmek ne szoruljanak be a +fesztiválok gettójába+. A fesztiválok rettenetesen fontosak, mert a megmaradt kevés csatorna egyikét jelentik a filmművészet számára, ugyanakkor az is lényeges, hogy ezek a filmek kikerüljenek a fesztiválkörforgásból és eljussanak a világ közönségéhez - fejtette ki véleményét az ír filmes.

 

A tokiói filmfesztivál ironikus módon éppen a Facebook születéséről szóló A közösségi háló című filmmel nyitotta meg kapuit a hét végén. A filmmustra 50 ezer dolláros Sakura-díjáért 15 film versenyez, köztük kínai, iráni és japán produkciók. A versenyfilmeket több mint nyolcvan ország és régió pályázói közül választották ki. A szigetországban, ahol korábban nagy volt az érdeklődés a külföldi filmek iránt, ez ugyancsak visszaesett az utóbbi években. Míg 2002-ben az éves mozijegybevétel 73 százalékát a külföldi produkciókra váltott jegyek tették ki, tavaly már csak 43 százalékos volt ez az arány. A tokiói filmfesztivál programja október 31-ig tart. A vetítések mellett megemlékeznek a néhai Kuroszava Akira filmrendezőről abból az alkalomból, hogy most töltené be századik évét, valamint a fiatalon elhunyt Bruce Lee kínai filmsztárról is.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés