CoolPolitika.hu

Az indiai miniszterelnökkel tárgyalt Obama

2010  //  Nov  //  09  //  MTI

Az indiai miniszterelnökkel tárgyalt ObamaBarack Obama amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő hétfőn egy újdelhi sajtótájékoztatón elmondták, hogy szeretnék fejleszteni országaik kereskedelmi együttműködését, valamint a terrorizmus elleni harccal előmozdítani a békét és a stabilitást a világon.

Obama indiai útjának harmadik napján kiemelte, hogy Indiának és Pakisztánnak könnyítenie kellene feszültségekkel terhes viszonyán. Ehhez felajánlotta segítségét, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nem kényszeríthet rá semmilyen döntést a felekre vitás kérdéseikben. A pakisztáni-indiai kapcsolatok egyik legérzékenyebb pontja Kasmír hovatartozása. Az atomfegyverrel rendelkező szomszédok között négy katonai konfliktus zajlott a területért, amelynek kétharmadát India ellenőrzi, egyharmada Pakisztánhoz tartozik. A térség lakosságának többsége muzulmán.

 

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Washingtonnak szüksége van Újdelhire mint kereskedelmi partnerre. Obama elmondta: az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy Indiát töröljék a kereskedelmet korlátozó listáról. Obama utalt rá: az Egyesült Államok segíthet Indiának abban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja lehessen. -Beszélgettünk róla, hogy a nemzetközi szervezeteknek - beleértve az ENSZ-t is - a 21. századi erőviszonyokat kellene tükrözniük - mondta a politikus, hozzátéve, hogy a témáról az indiai parlament előtt tartandó beszédében is említést tesz.

 

Az amerikai elnök tíz napig tartózkodik Ázsiában, s India után felkeresi Indonéziát, Dél-Koreát és Japánt is. A héten a G20-ak - a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport - találkozóján vesz részt Szöulban. Addig is azon dolgozik, hogy minél több ázsiai szövetségesének támogatását megszerezze Kínával szemben, amelynek árfolyam-politikája érzékenyen érinti az amerikai külgazdaságot.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés