CoolPolitika.hu

Az év tengerésze a Costa Concordia legénysége

2012  //  Sze  //  27  //  MTI

Az év tengerésze a Costa Concordia legénységeNemzetközi szakmai elismerést kapott a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró hajó legénysége, mely az év tengerészének járó elismerést vette át a Lloyds List Global Awards 2012 díjátadó ünnepségen.

A patinás londoni kiadvány szervezésében adományozott Év tengerésze (Seafarer of the Year) elnevezésű elismerést Pier Luigi Foschi, a genovai székhelyű Costa Crociere elnöke és ügyvezető igazgatója, valamint a Costa Concordia óceánjáró hajó legénységének képviselői közösen vették át - jelentette az Asca olasz hírügynökség. A nemzetközi hajótársaságok tizennégy kategóriában zajló versenyének legjobbjait szakmai zsűri nevezi meg, a díjakat a londoni Lancaster Hotelben szerdán rendezett ünnepségen adták át. Az Év tengerésze díjat tíz nemzetközi tengerészeti szakértő ítélte oda.

 

Az elismerést kísérő méltatás "professzionálisnak és kitartónak" nevezte a Costa Concordia legénységét. "Az elítélendő baleset okozta tragikus emberveszteség sokáig vizsgálat tárgya lesz, de nem szabad elfelejteni, hogy a legénység nagy részének megfelelő reakciója nélkül sokkal több áldozat lett volna"- hangoztatta a legénység egészének ítélt díj magyarázó szövege.    A Costa Concordia legénységét a Magsaysay, a tengerjáró hajókon dolgozó Fülöp-szigetieket közvetítő cég jelölte az elismerésre. A Costa Concordia kapitánya és tisztjei olaszok voltak, de a legénység többsége külföldi és Fülöp-szigetiből állt. A túlélő utasok szerint nem beszéltek sem olaszul, sem angolul.    Az olasz sajtó úgy kommentálta a Costa Concordiát "hősként éltető" elismerést, hogy "a tragédia eddigi hatósági vizsgálata más színben tünteti fel a legénységet néhány kivétellel".

 

A január 13-án Giglio szigeténél zátonyra futott Costa Concordia fekete dobozának nyilvánosságra hozott információi szerint Francesco Schettino kapitány és tisztjei felkészületlenül, teljes káoszban kezelték a balesetet, későn indítva el az evakuálást, melyet a Costa Crociere sem rendelt el azonnal. A hajóorvos és a legénység néhány tagja önfeláldozóan segített az utasok mentésében, de az utasok többsége maga menekült a hajóról.

    A Costa Concordia több mint 4200 utasából és legénységéből 32-en haltak meg.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés