CoolPolitika.hu

Az euróövezet szétesésétől tartanak

2011  //  Sze  //  20  //  MTI

Az euróövezet szétesésétől tartanakA globális befektetői közösség negyede tart az euróövezet szétesésétől az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport hétfőn ismertetett friss felmérése szerint.

A Barclays Capital, amely 556 intézményi befektetési ügyfelét vonta be új negyedéves globális makrofelmérésébe, az eredményeket összesítve hétfőn közölte: a válaszadók 24 százaléka vélekedett úgy, hogy a valutaunió az európai adósságválság következményeként végül fel fog bomlani. A felmérésbe bevontak 60 százaléka azt jósolta, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) nevű, hozzávetőleg 440 milliárd eurós hitelkerettel létrehozott pénzügyi segélymechanizmus nem lesz képes megoldani az adósságválságot. A Barclays Capital által megkérdezett részvénybefektetői kör 60 százaléka szerint egy esetleges európai bankválság kockázata jelenti a legnagyobb fenyegetést a globális részvénytőzsdékre a következő negyedévben.

 

Az euróövezet felbomlásának más nagy londoni házak szerint is egyre nagyobb a kockázata. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - októberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legújabb globális előrejelzésében kockázati forgatókönyveket dolgozott ki, és ezekben "nagyon magasnak" minősítette az euróövezet szétesésének rizikóját. A cég kockázatértékelési módszertanában a "nagyon magas" meghatározás 40 százalékos vagy annál nagyobb valószínűséget jelent. A ház az elemzés részletes kifejtésében külön ki is emeli, hogy az adósságválság lehetséges fejleményei és piaci következményei miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet felbomlásának esélyét.

 

Az EIU által a valutaunióra kidolgozott kockázati forgatókönyv szerint az egyik "töréspont" az lehet, ha Olaszország külső pénzügyi segítségre szorul. E forgatókönyv egyaránt lehetségesnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A ház szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené. A Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - minap összeállított új előrejelzésében úgy vélekedett, hogy "gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnnek" a nagyarányú adósságátrendezések az euróövezetben, és növekszik annak az esélye, hogy Görögország - esetleg több más tagországgal együtt - "a nem túl távoli jövőben" elhagyja a valutauniót.

 

A Barclays Capital új felmérésébe bevont teljes befektetői körnek ugyanakkor csaknem a kétharmada (62 százalék) úgy vélekedett, hogy ha - minden egyéb lehetőség kimerülése esetén - Görögország "piacbarát módon" végrehajtandó szuverén adósságátrendezés mellett dönt, ez pozitív hatást gyakorolna a kockázatosabb befektetési termékekre.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés