CoolPolitika.hu

Az EU pozitív szerepe

2012  //  Már  //  01  //  MTI

Az EU pozitív szerepeAz Európai Uniónak lehetőség szerint meg kell akadályoznia, hogy tagországaiban sérelem érje a sajtószabadságot, mert ha az ilyen lépéseket eltűri, azzal árthat az unión kívüli országok szemében élvezett tekintélyének - hangzott el szerdán egy brüsszeli szakértői fórumon, amelynek témája az volt, hogy jó úton jár-e az EU a sajtószabadság biztosításában.

Az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű ismert politikai elemző műhely rendezvényén felszólaló szakértők kiemelték: a demokratizálódás útját járó országokban az unió pozitív erőt közvetít saját példájával, de ügyelnie kell arra, hogy a róla kialakult kép ne szenvedjen csorbát. A találkozón felhívták a figyelmet az Újságírók Védelmére alakult Bizottság (CPJ) nevű független csoport nemrégiben közzétett jelentésére, amely a sajtószabadságot ért sérelmeket veszi számba átfogó módon. A terjedelmes jelentésben (http://www.cpj.org/2012/02/attacks-on-the-press-in-2011.php) Magyarországról is szó esik a médiaszabályozással kapcsolatos aggodalmak ismertetésével.

 

A brüsszeli rendezvényen jelen volt Neelie Kroes, a médiaügyekért is felelős európai bizottsági tag kabinetjének egyik képviselője, aki összegezte a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban az uniós végrehajtó testület részéről felvetett korábbi aggályokat és az azokra adott magyar válaszokat, beleértve a törvény tavalyi módosítását is. Megemlítette, hogy az Európai Bizottság idén is kért további tájékoztatást a hatóságoktól. Kitért továbbá arra is, hogy a végrehajtó testület illetékességi köre médiaügyekben korlátozott, elsősorban akkor tájékozódik vagy lép egy-egy tagországnál, ha a uniós szabályok teljesülését érzi veszélyben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés