CoolPolitika.hu

Az EU megkapta Irán levelét

2012  //  Feb  //  16  //  MTI

Az EU megkapta Irán levelétMegkapta az Európai Unió a választ arra a négy hónappal ezelőtt Iránnak küldött levélre, amelyben új tárgyalásokat ajánlott Teheránnak az ország vitatott atomprogramjával kapcsolatban - jelentette be szerdán Brüsszelben Catherine Ashton külügyi EU-főképviselő szóvivője.

Hozzátette, hogy az EU jelenleg tanulmányozza a levelet, és nemzetközi partnereivel (többek között az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és Kínával) is konzultál arról, hogyan reagáljon a válaszra. Iráni sajtóközlések szerint a levélben Teherán készségét nyilvánítja arra, hogy új tárgyalásokat kezdjenek a témáról. Ashton még tavaly októberben tett új tárgyalási ajánlatot, jelezve, hogy a megbeszéléseket az EU azért látja szükségesnek, mert úgy értékeli, hogy meg kell teremteni a bizalmat az iráni atomprogram békés jellegét illetően.

 

A vitatott programról Nyugaton úgy vélekednek, hogy az atomfegyver előállítására is kiterjed, Irán viszont állítja, hogy a program kizárólag békés célokat szolgál. Teherán éppen szerdán jelentette be, hogy újabb fontos lépéseket tett atomprogramjában, így például a korábbinál hatékonyabb centrifugákat helyezett üzembe. Az EU nemrégiben újabb büntetőintézkedésekkel bővítette az egyebek között az iráni atomprogrammal kapcsolatos aggodalmai miatt kirótt szankcióit.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés