CoolPolitika.hu

Az EU és Izrael is elítéli

2012  //  Júl  //  24  //  MTI

Az EU és Izrael is elítéliAz Európai Unió és Izrael ismét egyöntetűen elítélte kedden a terrorizmus minden formáját, ugyanakkor az EU továbbra sem teljesíti azt a tel-avivi kérést, hogy a radikális síita Hezbollahot felvegye a terrorszervezetek európai listájára.

Az unió és Izrael között Brüsszelben tartott miniszteri találkozón különösen éles hangon ítélték el a múlt héten Burgaszban elkövetett öngyilkos merényletet, amelynek célpontjai izraeli turisták voltak. Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter hangoztatta: a Hezbollahot fel kell venni az uniós terrorlistára, mert "elfogadhatatlan, hogy egyfelől európai diplomatákkal tárgyal, másfelől Európában merényleteket követ el". (Izrael a Hezbollahot vádolja a burgaszi merénylet végrehajtásával, de erre nincs bizonyíték.) Erato Kozaku-Markullisz ciprusi külügyminiszter viszont azt mondta, hogy az uniós tagállamok között erre vonatkozóan egyelőre nincs konszenzus. Kitért Lieberman a vegyi fegyverek témájára is, miután a szíriai kormány a hét elején elismerte, hogy rendelkezik ilyennel.

 

"Amikor azt látjuk, hogy Szíria vegyi és biológiai fegyvereket ad a Hezbollahnak, az a pillanat lesz számunkra a vörös vonal - fogalmazott a miniszter. - A mi nézőpontunkból ez háborús ok. Határozottan és habozás vagy visszafogottság nélkül fogunk reagálni." Az EU-Izrael társulási tanács napirendjén mintegy hatvan együttműködési projekt szerepelt 15 különböző ágazatban a kereskedelemtől a közlekedésen át kulturális témákig. A résztvevők megállapították, hogy bár számos területen még további technikai egyeztetésre van szükség, a projektek haladnak, a kétoldalú kapcsolatok - mint Stefan Füle bővítési biztos fogalmazott - "szorosak és mozgásban vannak".

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés