CoolPolitika.hu

Az EU bírálja Izraelt

2010  //  Dec  //  09  //  MTI

Az EU bírálja IzraeltAz Európai Unió szerdán sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Izrael nem hajlandó befagyasztani ciszjordániai építkezéseit, s leszögezte, hogy továbbra is törvénytelennek tekinti a zsidó telepek bővítését, amely "szembemegy" a térségbeli békeerőfeszítésekkel.

-Sajnálattal állapítjuk meg, hogy az izraelieknek nem állt módjában elfogadni a moratórium meghosszabbítását, ahogy azt az Európai Unió, az Egyesült Államok és a közel-keleti kvartett követelte - hangsúlyozza Brüsszelben közzétett nyilatkozatában Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője, Maja Kocijancic. -Álláspontunk a telepek bővítésével kapcsolatban világos: mindez a nemzetközi jog értelmében törvénytelen, és akadályát képezi a békének - teszi hozzá Kocijancic. A szóvivő egyúttal az izraeli-palesztin konfliktus megoldása szempontjából sürgetőnek nevezi, hogy sikerüljön előrelépést elérni a független palesztin állam megteremtése felé.

 

Az Egyesült Államok előző nap közölte: felhagyott azzal a hasztalan próbálkozásával, hogy rávegye Izraelt a ciszjordániai zsidó telepeken zajló építkezések befagyasztására, és ezentúl a konfliktus "központi problémáira" koncentrál. Philip Crowley külügyi szóvivő szerint Washington arra a következtetetésre jutott, hogy ezzel nem teremthetőek meg a feltételek az izraeli-palesztin keretmegállapodás megkötéséhez. Crowley hozzátette: a jövő héten Washingtonba várják a palesztin és az izraeli tárgyalókat, hogy a megvitassák velük az új megközelítést.    Nevük elhallgatását kérő tisztviselők közölték, hogy a kudarc nyomán Washington a közvetett tárgyalások indítványozását fontolgatja, s a következő hetekben arról próbálják meggyőzni a feleket, hogy amerikai közvetítéssel a konfliktus alapkérdéseire - a palesztin menekültek visszatérésének jogára, a határok kijelölésére és Kelet-Jeruzsálem státusára - összpontosítsanak.

 

Palesztin részről Mahmúd Abbász elnök szerdán a tárgyalások válságba jutásáról beszélt, s az Európai Uniónak a békefolyamatban való szerepvállalását kérte a békefolyamat újraindítása érdekében. Az izraeli-palesztin tárgyalásokban kialakult patthelyzet téma lesz az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli értekezletén is. Az uniós tagállamok jeruzsálemi képviseleteinek vezetői egy kedden ismertté vált közös jelentésükben úgy értékelték, Izraelnek a kelet-jeruzsálemi telepépítésekkel kapcsolatos politikája "súlyos veszélybe sodorja" a két állam létére alapozott, tartós izraeli-palesztin megbékélést.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés