CoolPolitika.hu

Az eset példátlan

2012  //  Júl  //  21  //  MTI

Az eset példátlanA republikánus elnökjelölt-aspiráns stábja az elmúlt hetekben csendben megkezdte az egyeztetést a szövetségi hivatalok működését biztosító Általános Szolgáltatások Hivatalával (GSA) a Mitt Romney-féle esetleges fehér házi és kormányzati beköltözés megtervezéséről - írta pénteki számában a The Washington Post.

A lap szerint az eset példátlan, de mégsem rendkívüli: az egyeztetést ugyanis a 2010-ben elfogadott, úgynevezett Elnöki átmeneti törvény írja elő, és azóta a mostani lesz az első elnökválasztás. A jogszabály előírja, hogy a jelöltek mielőbb, már közvetlenül a pártjaik augusztus végén-szeptember elején megtartott országos konvenciói után kezdjék meg a konzultációkat leendő kormányzatuk fizikai berendezkedéséről. A republikánusok ugyan még több mint egy hónap múlva rendezik meg az elnökjelöltjüket hivatalosan is megválasztó, négynapos összejövetelüket a floridai Tampa Bayben, az azonban már hetek óta nem kétséges, hogy a Fehér Házért folytatott küzdelemben Romney-t állítják ki Barack Obama ellen.

 

A kongresszus a törvény elfogadásával azt ismerte el, hogy a választás és a beiktatás között eltelő 75 nap rendkívül szűk határidő a több száz, ha nem ezer embert érintő ki- és a behurcolkodásra, különösen a szeptember 11. utáni Amerikában. Az átmenet a hivatalban lévő elnök számára természetesen nem, vagy alig okozna fennakadást. A Romney-csapatnál, ahol a beköltözés jelentős logisztikai előkészületet igényel majd, az átmenet lebonyolítását az ifjabbik Bush elnök volt egészségügyi miniszterére és volt utahi kormányzóra, Mike Leavittre bízták.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés