CoolPolitika.hu

Az erdélyi magyar politika is felelős

2011  //  Dec  //  18  //  MTI

Az erdélyi magyar politika is felelősAz erdélyi magyar politikát is felelősnek tartja Tőkés László azért, hogy Romániában nem történt valódi rendszerváltás.

"Számomra nem az a kérdés, hogy megvalósulnak-e a 1989-es célkitűzések, hanem az, hogy mikor valósulnak meg” - jelentette ki Tőkés László,  az Európai Parlament alelnöke  abban az interjúban, amelyet a Szatmári Friss újságnak adott az 1989-es romániai forradalom kirobbanásának 22. évfordulója alkalmából. Tőkés az interjúban kifejtette, hogy szabad és tényleg demokratikus Romániát szeretne, amelyben a nemzeti közösségek képesek dönteni a saját sorsukról, és otthon érzik magukat. Úgy vélte: ennek jelenleg az az akadálya, hogy nem történt meg a rendszerváltás. „Nem nézünk szembe a múltunkkal, s éppen ezért nem csodálkozhatunk, hogyha hazug a jelenünk” – jelentette ki Tőkés.

 

Úgy vélte, hogy az erdélyi magyar közösség politikai képviselete is hozzájárult a jelenlegi helyzet kialakulásához. „A románok nagyon korán rájöttek, hogy van kivel bizniszelni, így hát lábon megvették a politikusainkat” - állította az Európai Parlament alelnöki tisztségét betöltő politikus, majd hozzátette: „Az az abszurd helyzet alakult ki, hogy olyan állampolitikát legitimálunk a kormányjelenlétünkkel, amely az alkotmányában még a létünket sem ismeri el.” Tőkés szerint a hosszú távú megoldás csakis a különböző szintű autonómiák rendszere lehet. Szerinte az erdélyi magyarság nem elégedhet meg csupán a kisebbségi jogokkal. „Őshonos nemzeti közösség vagyunk, akik a szülőföldünkön szeretnénk boldogulni. Ez lehet minden politikai cselekvés kiindulópontja” - hangsúlyozta Tőkés.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés