CoolPolitika.hu

Az első iszlám bank Németországban

2010  //  Dec  //  28  //  MTI

Az első iszlám bank NémetországbanMannheimben nyitotta meg első németországi fiókját a Kuveyt Turk Bank, abban bízva, hogy hamarosan hatósági engedélyt kap teljes körű banki szolgáltatásokra - írta a Die Welt.

Mint Ugurlu Soylu igazgató az újságnak elmondta, a mannheimi bankfiók egyelőre csupán arra kapott engedélyt, hogy pénzt helyezzen el harmadik országokban. Ügyfelei például kamatmentes bankszámlát nyithatnak Törökországban. A fióknyitás helyszíne nem véletlen: Mannheim 310 ezres lakosságán belül mintegy tíz százalék a törökök aránya. A teljes körű szolgáltatások engedélyezése esetén a mannheimi Kuveyt Turk Bank lenne az első iszlámkonform pénzintézet Németországban. A jelző arra utal, hogy minden tranzakció mögött tényleges vagyonnak kell állnia. Az ügyfelek nem kapnak kamatot betéteik után, viszont részesednek a bank üzleti sikeréből.

 

Ennek fejében a pénzintézet átlátható módon végzi tevékenységét, tartózkodik az aránytalanul kockázatos üzletektől, és nem vesz részt olyan ágazatok finanszírozásában, amelyeket a Korán elutasít. A muzulmánok szent könyve például tiltja - mert bűnnek tartja - az illetlen beruházásokat, a spekulatív üzleteket és a kamatszedést. Németország négymillió muzulmán lakosa közül 15 százalékot komolyan érdekelne az a lehetőség, hogy megtakarított pénzét a Koránnal összhangban fektesse be - mondta a Die Weltnek Philipp Wackerbeck, a Booz & Company vállalati tanácsadója.

 

A legnagyobb potenciált a lakástakarék célú befektetésekben látja Wackerbeck. Törökországban az emberek 80 százaléka lakik saját tulajdonát képező lakásban vagy házban, míg a németországi törökök körében az arány mindössze 20 százalék. Ez azt mutatja, hogy a török bevándorlók és leszármazottaik körében igen fontos a saját otthon. A kamatszedés tilalma miatt azonban például a házvásárlás szokásos módja - bankkölcsönön keresztül - nem járható út. Az ingatlant előbb egy befektetőnek (banknak) kellene megvásárolnia, majd azután a saját nyereségével megnövelt áron továbbértékesítenie a muzulmán vevőnek, aki részletekben törlesztené a vételárat. E konstrukció hátulütője, hogy kétszer is fizetni kell ingatlanszerzési adót, ami jelentős hátrány.

 

A fentihez hasonló adóügyi szempontokat is meg akarja vitatni a német bankfelügyelettel a Kuveyt Turk Bank. Mint Soylu emlékeztetett, Franciaországban az állam igen rugalmasnak bizonyult, és különleges adóügyi szabályokat alkotott iszlámkonform tranzakciók számára.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés