CoolPolitika.hu

Atomfegyvermentes övezetet akar a török elnök

2010  //  Sze  //  22  //  MTI

Atomfegyvermentes övezetet akar a török elnökAbdullah Gül török elnök az ENSZ Közgyűlése előtt indítványozni fogja egy atomfegyvermentes övezet létrehozását a Közel-Keleten.

Gül az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy "nem szabad kitenni a térséget az atomfenyegetésnek". A török államfő a világszervezet csütörtöki ülésén vetné fel a kérdést. Gül korábban is többször felszólalt a közel-keleti atomfegyvermentes övezet érdekében, de legutóbbi megnyilvánulásai egybeestek az Izrael és Ankara közötti feszültségek növekedésével. Izraeli kommandósok május 31-én katonai akciót hajtottak végre egy, a Gázai övezetbe tartó segélyszállító hajó ellen. A műveletben kilenc török vesztette életét.

 

A török államfő szerint a segélyflottilla elleni izraeli akció a nemzetközi jog hatáskörébe tartozik, és a zsidó államnak felelősséget kell vállalnia tettéért. "Nem viselkedhetünk úgy, mintha mi sem történt volna - tette hozzá Gül. - A régi világban, a régi időkben ha egy hasonló incidens történt, azt háború követte. Napjainkban azonban a nemzetközi jogot kell szem előtt tartani." Izrael gyaníthatóan jelentős nukleáris arzenált gyűjtött össze az 1960-as évektől kezdve. A zsidó állam atomkérdésben a szándékos kétértelműség politikáját követi, azaz nem tagadja, de nem is erősíti meg, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel.

 

A török elnök a Közgyűlés előtt nem tudja majd megkerülni Izrael szerepét, ami viszont az Egyesült Államok ellenállását válthatja ki. Washington nem akar kitérni az izraeli nukleáris arzenál kényes kérdésére, hiszen az felboríthatja a palesztin-izraeli béketárgyalások folyamatát. Erre múlt héten az Obama-kormány az arab államokat is figyelmeztette. Az amerikaiakat egyébként is jobban zavarja Irán atomprogramja. Az iszlám köztársaságtól azt várják, hogy hagyjon fel az urándúsítással, amelyet amaz - állítása szerint - kizárólag békés célok érdekében folytat. Ennek ellenére Teherán nem működik együtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, és ezért a Biztonsági Tanács szankcióinak hatálya alatt áll.

 

Gül is úgy gondolja, hogy Irán nem csak polgári célokra használja az atomenergiát, de hangsúlyozta, hogy bizonyíték nélkül senki nem emelhet vádat az ország ellen. Törökország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke diplomáciai úton szeretné megoldani az iráni atomkérdést, és elutasította a szankciókat, mert hatástalanok, valamint sértik szomszédja és saját érdekeit.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés