CoolPolitika.hu

Átalakult a francia kormány

2011  //  Júl  //  01  //  MTI

Átalakult a francia kormányPárizsban Francois Baroin, a költségvetésért felelős miniszter veszi át a gazdasági, pénzügyi és ipari minisztérium vezetését Christine Lagarde-tól, aki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója lesz - jelentette be szerdán a francia elnökség.

A 46 éves Baroin helyére érkezik Valérie Pécresse, aki mostanáig a felsőoktatási tárcát vezette. Pécresse a kormányszóvivőséget is átveszi Barointől. A kormányátalakítás összesen kilenc tárcát érint: a jobbközép kormánypárt tagjai mellett Nicolas Sarkozy államfő három centrista politikust nevezett ki új posztokra, köztük Jean Léonettit, aki az Európa-ügyi államtitkárságot veszi át Laurent Wauquiez-től. Ő ugyanis Pécresse helyére, a felsőoktatási minisztérium élére kerül.

 

Lagarde utódaként az erősen tagolt jobboldalon a Jacques Chirac korábbi köztársasági elnök táborához tartozó Baroin és Pécresse neve mellett Bruno Le Maire agrárminiszter neve is felmerült, akit az államfőt korábban a jövő évi elnökválasztási kampányának szervezésével bízott meg. Ő azonban sajtóhírek szerint végül visszautasította a felkérést. A hónap elején megürült közszolgálati ügyekért felelős volt államtitkárság élére is most nevezett ki utódot az államfő: a centrista François Sauvadet veszi át a szexuális zaklatás vádja miatt lemondott Georges Tron helyét.    A külföldön élő franciák ügyeinek intézésére a külügyminisztériumban egy új államtitkárságot hozott létre a köztársasági elnök, annak vezetésével pedig a franciák egyik kedvencét, David Douillet egykori olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok cselgáncsozót bízta meg.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés