CoolPolitika.hu

Ártatlannak vallotta magát a Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki vezető

2009  //  Máj  //  24  //  MTI

Ártatlannak vallotta magát a Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki vezetőÁrtatlannak vallotta magát perének pénteki tárgyalásán Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki vezető, akit a házi őrizetére vonatkozó szabályok megszegésével vádolnak a mianmari hatóságok.

-Nem követtem el semmilyen bűncselekményt - jelentette ki bírái előtt a zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson, amely egy hírhedt ranguni börtönben zajlik. A 63 éves politikus asszony egyik ügyvédje számolt be újságíróknak a tárgyalás eseményeiről.

 

Ha bűnösnek mondják ki a házi őrizet szabályainak megsértésében, akár ötévi börtönbüntetésre is ítélhetik Aung Szan Szú Kjit, a Nemzeti Liga a Demokráciáért ellenzéki párt vezetőjét, aki az utóbbi két  évtizedből több mint tizenhárom évet töltött házi őrizetben. A vád szerint az ellenzéki vezető, házi őrizetének szabályait megsértve, fogadott május elején egy amerikai állampolgárságú látogatót, sőt két napra elhelyezést is biztosított neki a házában.

 

Vádat emeltek az amerikai látogató, egy bizonyos John Yettaw  ellen is. Az 53 éves férfi kijátszotta a házi őrizetet ellenőrző hatósági személyek figyelmét, és odaúszott a politikus asszony tóparti házához. -Azt álmodtam, hogy meg akarják ölni Aung Szan Szú Kjit, ezért figyelmeztetni akartam őt  - indokolta látogatását a tárgyaláson.

 

Nyugati kormányok elítélték a "kirakatpert", és követelték a 63 éves polgárjogi harcos azonnali szabadon bocsátását. Szerintük az egész ügy átlátszó trükk, amellyel a mianmari katonai kormányzat biztosítani akarja, hogy az ellenzéki vezető fogságban maradjon legalább a 2010-es választások végéig.

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megismételte pénteken azt a felszólítását, hogy a mianmari hatóságok engedjenek szabadon minden politikai foglyot, s kezdjenek igazi politikai párbeszédet Aung Szan Szú Kjivel s minden ellenzéki és kisebbségi csoporttal egy átfogó nemzeti megbékélés érdekében. A Biztonsági Tanács aggodalmát fejezte ki a demokráciáért folytatott küzdelem mianmari vezetője ellen indított büntetőper politikai hatása miatt.

 

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia először elnöki nyilatkozat elfogadását igyekezett elérni, mert az nagyobb súlyú a nemzetközi politikában, és bekerül a BT hivatalos anyagainak nyilvántartásába. Az elnöki nyilatkozat ügyében nem tudott egyezségre jutni a 15 tagállam, mert az állandó tagállamok közül kettőnek, Oroszországnak és Kínának kifogásai voltak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés