CoolPolitika.hu

Árkartell miatt bírságol az EU

2010  //  Máj  //  20  //  MTI

Árkartell miatt bírságol az EUÁrkartell miatt tíz memóriachip-gyártót bírságol meg az EU, összesen 331 millió euróra.

Az Európai Bizottság indoklása szerint a cégek - többségükben Európán kívüliek - 1998-2002 között titkos információmegosztással egymás között rögzíteni tudták az európai piaci DRAM-memóriaáramkör árakat és árajánlatokat. A legnagyobb bírságot a Samsung kapta, 145 millió eurós büntetést kell fizetnie. A német Infineont 56 millió, a Hynixet 51 millió euróra bírságolták. A Micron megúszta a bírságot, mert maga vitte az ügyet az Európai Bizottság elé.

 

Az eset mérföldkő volt a tekintetben, hogy a megvádolt cégek először működtek együtt az EU-bizottsággal a mindkét fél számára olcsóbb megegyezés érdekében. Az együttműködők tíz százalékos csökkentést kaptak a bírságból, mivel csökkentették a vizsgálat idejét és költségeit. Joaquín Almunia versenyügyi biztos szerint a cégekkel történt megegyezés nem hígítja a bizottsági álláspontot a törvényellenes üzleti gyakorlattal kapcsolatban, viszont az ilyen megállapodások pénzt szabadítanak fel más kartellellenes vizsgálatokra.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés