CoolPolitika.hu

Anyatej receptre

2010  //  Aug  //  08  //  MTI

Anyatej receptreEurópában elsőként Szlovákiában ismerték el az anyatejet gyógyszerként, és az orvosok akár receptre is felírhatják. Semmi sem helyettesítheti az anyatejet, ezért az anyák, akiknek szoptatási nehézségei vannak, fordulhatnak akár az anyatejbankokhoz is - írta a Bumm című szlovákiai magyar hírportál pénteken.

Az anyatejbankokból hat működik az országban - Pozsonyban, Érsekújvárban, Besztercebányán, Poprádon, Eperjesen és Homonnán. A Bumm szerint elsősorban azok a gyerekek részesülnek ellátásban a banki anyatejből, akiknek a kórházban van szükségük rá, tehát kórházi kezelésre szorulnak. A kórházak számára teljesen térítésmentes az anyatej, csak ha ezen intézmények ellátottsága biztosított, akkor lehet szó arról, hogy akár magánszemélyek is igényelhetik, fizetség fejében, vagy akár receptre felírva.

 

Szlovákiában hat évvel ezelőtt sorolták az anyatejet a gyógyszerek közé. Pontosan meg vannak állapítva a receptre való felírhatóság feltételei. Ebben Szlovákia  Európában az első. Egy liter anyatejért 1,23 eurót kell fizetni, a többi részt a biztosító állja. Recept nélkül teljes árat számítanak fel, azaz 28,20 eurót. A baba hat hónapos koráig van mód kiíratni, a későbbiekben külön elbírálás alá esik a "terápia". Az adományozóknak mindenképp egészségesnek kell lennie, át kell esnie bizonyos vizsgálatokon. Kivizsgálják nincsenek-e fertőzései, úgy mint HIV, szifilisz, hepatitisz B. A vizsgálatokat háromhavonta végzik.

 

Az adományozó nem szedhet gyógyszert, még homeopátiásakat sem, nem dohányozhat, nem ihat és nem élhet promiszkuis életmódot. A gyermeke nem lehet hat hónaposnál idősebb, de ezt a korhatárt szeretnék kitolni.    Az anyatejből előbb mintát vesznek a mikrobiológiai vizsgálathoz, ahol megállapítják a baktériumszintet, ezt havonta egyszer ellenőrzik, illetve szükség szerint. A fehérjék, szacharidok, zsírok, és a kalcium szintjét is mérik. A tejet hőkezelik, majd a fagyasztóba zárják. Az eredmények függvényében dől el, hogy az adott anyatej „használható-e“. Az anyatejbankok százkilométeres körzetben lévő kórházakkal működnek együtt. Igyekszenek terjeszteni magukról az információkat, de tudomásuk szerint igazából nem nagyon működik a dolog. Sokat segítenek viszont a népszerűsítésükben a szoptatási tanácsadók és az anyáknak szóló magazinok.

 

Az utóbbi húsz évben megközelítőleg kétharmadával csökkent a begyűjtött tej mennyisége. Hatezer literről évi kétezer literre. Igaz, hogy a születési arányok is csökkentek, de nem olyan mértékben, mint az adományozás. Ez bizonyos áldozatot igényel az adományozótól, lelkesedést, pszichikai felkészültséget, a „honorárium“ szimbolikus, 6,60 euró literenként. A szoptatott gyerekek száma is csökken Szlovákiában, amíg tíz évvel ezelőtt a szülészetet elhagyó gyerekek 98 százaléka anytejet kapott, addig ma csak 86 százalékuk - olvasható a Bumm cikkében.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés