CoolPolitika.hu

Antiszemita transzparensek miatt kerültek őrizetbe

2010  //  Máj  //  16  //  MTI

Antiszemita transzparensek miatt kerültek őrizetbeA lengyel rendőrség őrizetbe vett öt szurkolót, akik a múlt hét végén egy dél-lengyelországi labdarúgó-mérkőzésen nagy antiszemita transzparenseket feszítettek ki, a labdarúgó szövetség pedig megbüntette a szóban forgó klubot - áll a rendőrség pénteki közleményében.

A transzparenseket a Resovia Rzeszów és helyi riválisa, a Stal Rzeszów múlt szombati mérkőzésén bontották ki az előbbi csapat szurkolói. Az egyiken egy görbe orrú, fején zsidó fejfedőt, kipát viselő férfi karikatúrája látható. A kipa kék-fehér színű, ami az ellenfél színeire utal, de egyúttal az izraeli zászló színeire is, és felidézi az egykori auschwitzi haláltábor foglyainak öltözékét is. A másik nagy transzparensen a "Halál a görbe orrúakra" felirat volt olvasható. Lengyel médiajelentések szerint a mérkőzés előtt a szurkolók felvonultak a városban egy transzparenssel, melyen a következő felirat állt: "Jönnek az árja seregek".

 

A rendőrség közleménye szerint az öt szurkoló - valamennyien rzeszówi lakosok - közül kettő ellen a vallási és etnikai csoportok elleni gyűlöletkeltést tiltó törvény alapján vádat emeltek. A lengyel labdarúgó szövetség megtiltotta a Resovia Rzeszów szurkolóinak a mérkőzések látogatását a futballidény végéig. Az antiszemitizmus ellen küzdő amerikai Anti-Defamation League (Rágalmazásellenes Liga) üdvözölte az őrizetbe vételt és a labdarúgó szövetség által kiszabott büntetést. A csoport elítélte az incidenst, amelyet különösen aggasztónak nevezett a történelmi múlt tükrében: a második világháború előtti Rzeszów 15 ezer zsidó lakosából csak 700-an élték túl a náci németek által lengyel földön felállított haláltáborokat.

 

-A zsidókat halálra éheztették és kivégezték a rzeszówi gettóban, amelyet később a térség koncentrációs táborává alakítottak át - írta a Liga. -Többeket közeli haláltáborokba irányítottak, másokat agyonlőttek az erdőben. Zsidók halálát kívánni ugyanezen a helyszínen olyan cselekedet, amely nem maradhat büntetlenül.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés