CoolPolitika.hu

Angela Merkel a legnépszerűbb vezető

2009  //  Máj  //  31  //  MTI

Angela Merkel a legnépszerűbb vezetőAngela Merkelt kedvelik leginkább az európai vezetők közül Franciaország nagy uniós szomszédjai, a britek, a németek, az olaszok és a spanyolok.

A német kancellárt a francia elnök követi a népszerűségi listán - derül ki az Opinion Way közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet szombaton ismertetett a Le Figaro című párizsi napilap. A megkérdezettek 65 százaléka van jó véleménnyel a német kancellárról, Nicolas Sarkozyről pedig 51 százalékuk. A francia elnököt Gordon Brown brit és José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök követi 45-45 százalékkal. A rangsor végén Silvio Berlusconi olasz kormányfő helyezkedik el, akiről az európaiak 74 százaléka nincs jó véleménnyel.

 

A legbefolyásosabb európai vezetőnek Merkelt és Sarkozyt tartják a felmérés szerint: mindkettőjükről a megkérdezettek 72 százaléka gondolja, hogy befolyása van a többiekre. Gordon Brownról már csak 56 százalék, Berlusconiról 45 százalék, Zapateróról pedig csak 38 százalék gondolja ezt. Angela Merkel az egyetlen olyan európai vezető, aki hazájában és európai szinten is népszerű, míg az európai lista végén kullogó Berlusconiról honfitársainak inkább jó véleménye van.

 

Az európai szinten népszerű Sarkozyről a franciák közel kétharmadának nincs jó véleménye. A közvélemény-kutatás szerint viszont a külföldiek 53 százalékának szemében Sarkozy elődeinél modernebb államfőnek tűnik közvetlen stílusa miatt, de csak alig 33 százalék tartja nagyobb Európa-barátnak az előző francia elnökökhöz képest. A britek és a németek őt tartják a legnacionalistább vezetőnek és a legkevésbé hatékonynak a reformok terén.

 

A Le Figaro szerint a felmérés legfőbb üzenete az, hogy a francia-német páros szerepe továbbra is meghatározó az Európai Unióban. A konzervatív lap úgy véli: Sarkozy európai népszerűsége elsősorban a 2008-as francia uniós elnökségnek köszönhető, amit a megkérdezettek hatvan százaléka pozitívnak értékelt. A britek 62 százaléka ugyanakkor a franciákról hangoztatott hagyományos sztereotípiákat vallva inkább negatívnak ítélte meg Sarkozy szerepét az unió élén. A Le Figaro szerkesztőségi cikke szerint viszont éppen az erőteljes politikai vezetés az, amellyel Európa igazán befolyásos lehet a világban, s példaként említi a francia elnök szereplését az orosz-grúz konfliktus idején és a gazdasági válság kitörésekor.

 

A reprezentatív felmérés május 26. és 28. között 4040 brit, német, spanyol és olasz állampolgár megkérdezésével készült.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés