CoolPolitika.hu

Amisok újra börtönben

2012  //  Jan  //  13  //  MTI

Amisok újra börtönbenAz élénk színek elutasítása, nevezetesen lovas kocsik "macskaszemeinek" hiánya miatt kerülhet ismét börtönbe 8 - amis - férfi az Egyesült Államokban.

Az illetők valamennyien Kentucky állam egyik amis közösségéhez tartoznak, amely nem hajlandó élni a modern kor technikai vívmányaival, sem áramot nem használ, sem motor hajtotta járművet. "Lóhajtású" bricskákkal közlekedik, amelyekre kötelező a gépkocsik hátsó lámpáját helyettesítő, fényvisszaverő háromszög. Csakhogy az amisok vallása tiltja az élénk színek használatát, ezért ők eleve be sem szerzik a háromszögeket. A rendőrség még tavaly nyáron egy közúti ellenőrzésen a hiány miatt megbírságolta őket, amit viszont nem voltak hajlandók kifizetni vallásuk "színtelen" előírására hivatkozva. A rendőrség feljelentést tett, a bíróság pedig börtönre ítélte a 8 férfit, 3 és 10 nap közötti időtartamokra, amelyet szeptemberben le is töltöttek.

 

A börtönben is akadt azonban színgond, mivel a rabok ruhája narancssárga. A fegyintézet végül tapintatosan sötét ruhát adott nekik, és mindannyiukat egy nagy közös cellában "szállásolta el". A börtön sem bírta azonban jobb belátásra bírni a 8 férfit - akik mindegyike az Old Order of Swartzentruber nevű csoporthoz tartozik, amely a legkonzervatívabb hagyományaiban -, és újabb börtön vár rájuk. (Más amis gyülekezetek rugalmasabbak, és hajlandók kitenni a háromszöget.) Nem kizárt, hogy a polémia végül "beszürkül". Felmerült ugyanis, hogy narancssárga helyett szürke fényvisszaverőket is elfogadjon a közlekedésrendészet. Tíz éve tudományosan is vizsgálták, hogy van-e különbség a két szín baleset-megelőzési hatásfoka között és arra jutottak, hogy nincs.

 

Az amis lovaskocsik és autók karambolja gyakran halálos kimenetelű. Tavaly novemberben - tehát két hónappal az első bebörtönzés után - egy tizenéves amis "kivilágítatlan", pontosabban fényvisszaverő háromszöget nélkülöző bricskájába száguldott bele egy autós, a fiatal meghalt a balesetben. Több másik halálos közlekedési baleset is történt tavaly Kentuckyban, de azokban nem tudni, hogy szintén szerepet játszott-e a háromszög hiánya - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés