CoolPolitika.hu

Amerikai szankciók mexikói kábítószerkartellek ellen

2009  //  Ápr  //  16  //  MTI

Amerikai szankciók mexikói kábítószerkartellek ellenSzankciókat vezetett be az amerikai kormány három mexikói kábítószerkartell ellen, gesztusértékű lépésként Barack Obama elnöknek a szomszédos országbeli látogatása előtt.

A washingtoni Fehér Ház által helyi idő szerint szerdán bejelentett büntetőintézkedés a Sinaloa, a Los Zetas és a La Familia Michoacana kartellre vonatkozik. A döntés felhatalmazza az amerikai kormányt e bűnszövetkezetek vagy a nevükben eljáró személyek vagyonának befagyasztására, elkobzására.

 

Washington ezzel gesztust tett Felipe Calderón mexikói államfőnek, egy nappal az előtt, hogy Barack Obama Mexikóba érkezik, első latin-amerikai államfői látogatására. A szankciókra vonatkozó döntéssel az amerikai kormány azt "hangsúlyozza, hogy támogatja Calderón elnöknek a kartellek ellen indított bátor küzdelmét" - mondta újságíróknak Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

 

A kábítószer-csempészet elleni küzdelemre vonatkozó amerikai törvény kötelezi a Fehér Ház lakóját arra, hogy minden év június elsején megnevezze a drogcsempész bűnszövetkezeteket. Obama azonban - az amerikai elnökök közül elsőként - nem várta meg a törvényben foglalt határidőt - jegyezte meg Gibbs. Obama mindenekelőtt a kábítószer-ellenes harc egyeztetéséről tárgyal majd vendéglátóival.

 

Obama hatalomra kerülése óta változtatott Washingtonnak a kokaincsempészéssel kapcsolatos politikáján, és eltökélte, hogy a küzdelmet amerikai területen fogja megvívni, ellentétben elődjeivel, akik ezt a harcot Mexikó területére korlátozták. Látogatása egyebek között ennek a politikai váltásnak a szentesítése.

(MTI)

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés