CoolPolitika.hu

Amerikai tárgyalások koreai ügyekről

2011  //  Dec  //  14  //  MTI

Amerikai tárgyalások koreai ügyekrőlMegérkezett kedden Kínába és megkezdte tárgyalásait Glyn Davies, az Egyesült Államok észak-koreai ügyekben illetékes különmegbízottja, aki kilencnapos ázsiai útja során Peking előtt Szöulban és Tokióban járt.

Davies kínai megbeszéléseiről egyelőre nem tudni részleteket, de mint megérkezése után mondta, vendéglátóival minden Észak-Koreával kapcsolatos kérdést sorra vesznek, s arra törekszik, hogy a témában, amennyire lehet, kiszélesítse a közös alapot hazája és Kína között. Davies viszonylag új a területen, korábban az Egyesült Államok nagykövete volt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségben (NAÜ), mostani posztjára októberben került.

 

Sajtójelentések szerint a három országban folytatott eszmecseréinek és egyeztetéseinek célja az, hogy sikerüljön megteremteni a feltételeket a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások újraindításához valamennyi fél megelégedésére. Peking arra számít, hogy a következő három napban Davies elmagyarázza a washingtoni álláspontot, és ismerteti a friss koreai és japán álláspontot. Kína korábban - a tárgyalásoknak otthont adó közvetítő államként - aktívabban sürgette a tárgyalások folytatását, de utóbb belátta: azok visszaállításához szükség van a kétoldalú, elsősorban észak-koreai és amerikai megállapodásra az előfeltételeket illetően.

 

Phenjan jó ideje hangoztatja, hogy hajlandó azonnal és feltételek nélkül visszatérni a tárgyalóasztalhoz, de Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán konkrét lépésekhez, így például Észak-Korea urándúsítási programjának azonnali leállításához kötik a maguk részvételét. A hatoldalú tárgyalások legutóbbi megbeszéléseire 2008-ban került sor, s Észak-Korea 2009-ben jelentette be, hogy nem hajlandó folytatni azokat. A 2003-ban indított tárgyalásoknak a két Korea, az Egyesült Államok, Japán és Kína mellett még Oroszország a résztvevője.

 

Japán sajtóértesülések szerint az amerikai ügyekért felelős vezető észak-koreai diplomata kedden ugyancsak Pekingbe utazott, amiből újságírók feltételezték, hogy Ri Gun a kínai fővárosban találkozik Davies-szel. Ri, aki az Egyesült Államokkal folytatott júliusi és októberi egyeztetéseken is jelen volt, a pekingi repülőtéren egy rövid nemmel felelt arra, hogy ezúttal kapcsolatba fog-e lépni az amerikai politikussal. "A legfontosabb, amit hangsúlyozni kell: valóban Észak-Koreán múlik, hogy megtegye a helyes lépést" - jelentette ki Davies hétfőn Tokióban, s hozzátette, hogy hivatalos találkozóra akkor kerülhet sor Washington és Phenjan között, ha az észak-koreai illetékesek megteszik a maguk leszerelési ajánlatát, amihez "változtatniuk kell magatartásukon", teljesíteniük kell (korábbi) ígéretüket.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés