CoolPolitika.hu

Amerika Bin Laden merénylőjét félti

2008  //  Okt  //  08  //  coolpolitika

Amerika Bin Laden merénylőjét féltiJogi, politikai vihart kavart az amerikai szövetségi bíróságnak azon döntése, miszerint a guantanamói börtönből ki kell engedni 17 ujgur foglyot, és az Egyesült Államokba kell szállítani őket. A Fehér Ház nem ért egyet az ítélettel, és bejelentette: fellebbezést nyújt be ellene. Az amerikai vezetés nem akarja kiadni foglyait Kínának, ám beengedni sem hajlandó őket az Egyesült Államokba.

A guantanamói börtön fennállása óta ilyen tartalmú határozatot most először hozott a szövetségi bíróság - írta a newsru.com hírügynökség.

MTI  A döntés azokat a muzulmán vallású ujgurokat érinti, akiket 2001-ben tartóztattak le Afganisztánban, de mindmáig nem emeltek vádat ellenük. Van közöttük egy férfi, akinek igen furcsa a története: hét éve tartják őt Guantanamón fogságban annak ellenére, hogy az amerikai katonák egy tálib börtönben találtak rá, ahol már négy éve raboskodott, mert merényletet kísérelt meg Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére ellen.

A guantanamói katonai törvényszék 2004-ben már határozott a ujgurok szabadon engedéséről. Kínába azonban nem akarják őket visszaküldeni, mert az amerikai hatóságok tartanak attól, hogy a kínai központi vezetéssel szemben álló, autonómiát követelő ujgurok hazájukban üldözésnek lennének kitéve. Peking már kérte a guantanamói ujgurok kiadatását, amit Washington megtagadott. Az amerikai külügyminisztérium próbált az ujgur foglyok számára olyan országot keresni, amely befogadná őket politikai menekültként, de eddig húsz állam mondott nemet a kérésre.

  Guantanamón jelenleg 22 ujgurt tartanak fogva, akiket 2001-2002-ben Afganisztánban, illetve Pakisztánban vettek őrizetbe. Afganisztánban a tálibok uralma idején ujgur szeparatisták egy csoportja al-Kaida táborokban vett részt kiképzésen.

A katonai törvényszék 2004-es határozatában megállapította, hogy a guantanamón raboskodó ujgurok nem jelentenek veszélyt az Egyesült Államokra és annak szövetségeseire.

Ám az Egyesült Államokba való beengedésük ellen határozottan tiltakozik a Fehér Ház. Az amerikai vezetés attól tart, hogy ez precedenst teremtene, amit Amerika esküdt ellenségei arra használhatnának, hogy beszivárogjanak az Egyesült Államokba. Mellesleg Bush elnök jogászai szerint a szövetségi bíráknak nincs is joguk döntést hozni a guantanamói foglyok szabadon engedéséről. Guantanamo ugyanis kubai területen van, így ott nem érvényesek az amerikai törvények, még az amerikai alkotmány is csak közvetetten, csupán a katonai szabályzatokon keresztül.    

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés