CoolPolitika.hu

Állampolgárságot tukmál lakóira Észtország

2008  //  Nov  //  04  //  coolpolitika

Állampolgárságot tukmál lakóira ÉsztországHáromhetes népszerűsítő kampányba fogott Tallinn, hogy népszerűsítse az országban élő hontalanok, illetve az orosz állampolgárságot fontolgatók körében az észt állampolgárság előnyeit.

A kampány célja a tolerancia elősegítése az észt, illetve az ország más nemzetiségű lakói között.

- Sok ember nincs tisztában azzal, miként kaphatja meg az észt állampolgárságot - mutatott rá a Newsru.com hírügynökség tudósítása szerint Urve Palo, nemzetiségi ügyekkel foglalkozó miniszter. Sok hontalan például azt sem tudja, hogy gyermeke születésekor kérheti: az újszülöttet sürgősségi eljárással nyilvánítsák észt állampolgárrá. Az állampolgársági vizsgát sokan nehéznek gondolják, a kormány szeretné ezt a képzetet szertefoszlatni.

A csaknem 1,35 millió lakosú Észtországban jelenleg 112 ezer embernek nincs állampolgársága. Oroszország tallinni nagykövetségének adatai szerint viszont nagyjából ugyanennyi Észtországban élő embernek orosz állampolgársága van. Ráadásul, az elmúlt években jelentősen megnövekedett az orosz állampolgárságért folyamodók száma: idén 3700-an kapták meg az orosz útlevelüket, míg észt állampolgárságot csupán 1600-an kaptak.

A Grúziában történtek után még inkább aggasztja Észtországot az egyre több orosz állampolgárságú lakó, a kabinet szerint ez veszélyezteti a balti állam biztonságát. Nemzetközi szervezetek viszont már nem egyszer túlzottan szigorúnak minősítették az észt állampolgársági vizsgát. Tallinn azzal védekezett, hogy az észtországi nemzetiségiek nem megfelelően tájékozottak ebben a kérdésben.  

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés