CoolPolitika.hu

Államkötvény felvásárlási nap

2011  //  Nov  //  29  //  MTI

Államkötvény felvásárlási napKezelési költség nélkül vásárolhatnak államkötvényt a mai nap az olasz magánszemélyek és vállalkozások. Az államadósság nemzeti felvásárlása az Olasz Bankszövetség támogatásával zajlik.

Féloldalas felhívást intézett az olaszokhoz még november elején, a Corriere della Sera, legnagyobb olasz napilapban, Giuliano Meloni vállalkozó. Arra kérte vállalkozótársait és az olasz családokat, segítsenek, vásárolják fel a lejáró államkötvényeket. Ne engedjétek, hogy az olasz államadósság külföldi kézbe kerüljön - szólt felhívása. Így született az olaszul Btp-day, a rövid és hosszú lejáratú államkötvények felvásárlási napja. Az Olasz Bankszövetség (ABI) szervezte az itáliai pénzintézetek bevonásával. "Csepp a tengerben, üzenetértéke annál jelentősebb. Az olaszok világos jelzést adhatnak a piacoknak és saját gazdaságuknak is arról, hogy elkötelezettek és bíznak magukban" - hangoztatta Giuseppe Mussari, az ABI elnöke.

 

Az intézményes befektetőket kivéve, a mai napon az olaszok saját bankjukban, költségterhelés nélkül vásárolhatnak államkötvényt. A nemzeti mentőakcióhoz az elsők között az olasz labdarúgó szakszervezet tagjai csatlakoztak és a bolognai egyetem közgazdász hallgatói. A kritikus vélemények sem hiányoztak: a Silvio Berlusconi vezette egykori kormánypárthoz közel álló Libero napilap "populista őrültségnek" nevezte a kezdeményezést, hangoztatva, hogy az olasz gazdaság számára haszontalan, a családoknak pedig kockázatos. Az államkötvény felvásárlási napot december 12-én megismétlik és jövőre továbbiakat rendeznek. Tavaszig 200 milliárd euró értékű, több évre szóló olasz államkötvény jár le. Az olasz családok eddig az államadósság 14 százalékát birtokolták. A két éves államkötvények hozama pénteken megközelítette a nyolc százalékos negatív rekordot, ma délelőtt öt százalék alá süllyedt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés