CoolPolitika.hu

Alkotmánysértő az elektronikus szavazás Németországban

2009  //  Már  //  03  //  MTI

Alkotmánysértő az elektronikus szavazás NémetországbanA szeptemberi németországi parlamenti választások során minden valószínűség szerint nem alkalmaznak számítógépeket a voksok leadásához - jelentette be kedden a berlini belügyminisztérium.

A minisztérium szóvivője azt követően foglalt állást, hogy a német alkotmánybíróság nem sokkal korábban alkotmánysértőnek minősítette a számítógépek alkalmazását a 2005-ben lezajlott országos parlamenti választásokon.

 

A karlsruhei testület azzal indokolta döntését, hogy a szavazatát számítógép útján leadó mintegy 2 millió választópolgár nem tudta megbízhatóan ellenőrizni voksának helyes rögzítését, noha a szavazatok kezelésének és az eredménynek nyilvánosan ellenőrizhetőnek kell lennie. Ez demokratikus alapelv - mondta ki a bíróság. Az alkotmánybírák mindazonáltal nem nyilvánították érvénytelennek a négy évvel ezelőtti szavazást, mivel nem találtak programhibára vagy manipulációra utaló jelet a szóban forgó összesen 1800 gépen.   

 

A bíróság ítéletében nem zárta ki teljesen a számítógépes szavazás lehetőségét: hatályban marad a választási törvénynek az a vonatkozó rendelkezése, amely lehetővé teszi készülékek igénybevételét a választás lebonyolításához. A belügyminisztérium szóvivője ugyanakkor azt hangoztatta, hogy számítógépeket valószínűleg nem fognak alkalmazni. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az ítélet nyomán egy új szavazási eljárási rendet kell kidolgozni.   

 

A döntés azt jelentheti, hogy az idén szeptemberben esedékes németországi választásokon csak a hagyományos módon, szavazólapokon, golyóstollal lehet majd szavazni. Üdvözölte az alkotmánybíróság döntését Norbert Lammert, a Bundestag elnöke. A konzervatív politikus a leadott szavazatok megbízható ellenőrzését fontosabbnak nevezte a voksok gyorsított összeszámlálásánál.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés