CoolPolitika.hu

Alakul a román ellenzéki pártszövetség

2011  //  Jan  //  12  //  MTI

Alakul a román ellenzéki pártszövetségAlakul a jövendő román ellenzéki pártszövetség, amelynek alapjait a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) rakta le, aláírva a szövetségbe tömörülésről szóló dokumentumot, s ehhez a politikai összefogáshoz az ugyancsak ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) is csatlakozni készül.

A Crin Antonescu vezette PNL és a Victor Ponta által irányított PSD már régóta "ízlelgeti" az összefogás lehetőségét, de most inkább annak van hírértéke, hogy a zsebpártnak elkönyvelt PC lépett politikai frigyre a liberálisokkal. A konzervatívok eddig a szociáldemokratákkal voltak szövetségben, de most "átpártoltak" a liberálisokhoz. Ami a Konzervatív Pártot illeti, meglehetősen vegyes a megítélése a közvéleményben. Alapítója és jelenleg is legbefolyásosabb személyisége az a Dan Voiculescu, akinek családja médiabirodalmat, így magántelevíziókat birtokol, s akit a sajtó az elmúlt két évtizedben meglehetősen kedvezőtlen színben tüntetett fel.

 

Egyes híresztelések szerint Voiculescu a Ceausescu-rendszer besúgója volt, gazdagságát és vállalkozásait pedig állítólag az egykori Securitate vagyona egy részének az eltulajdonítása révén szerezte.    Bukaresti megfigyelők szerint a PNL és a PC összefogásának nem ideológiai, hanem nagyon is gyakorlati szempontjai vannak. Voiculescu ugyanis Antonescu liberális pártvezér rendelkezésére bocsátja televíziós csatornáit, a konzervatív párt pedig biztosíthatja politikai túlélését, hiszen a liberálisokkal szövetkezve több parlamenti mandátumhoz is juthat.

 

A PNL és a PC hétfőn megalakította a Jobbközép Szövetséget (ACD), amely előirányozza, hogy a két párt 2012-től, azaz a következő parlamenti választások után közösen kormányozza az országot. Ezzel a szövetséggel szeretne közös politikai platformra lépni a PSD abban a reményben, hogy együttesen sikerülhet majd felváltani a Demokrata Liberális Párt (PD-L) által vezetett kormányt, és elhódítani majd a PD-L-t támogató Traian Basescu államfőt. Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök azt javasolja: e három alakulat kössön egymással egy 2019-ig érvényes együttműködési megállapodást.  Eszerint a három párt a következő parlamenti és helyhatósági választásokon közös jelölteket állítana az államfői és a miniszterelnöki, a két házelnöki, a megyei tanácselnöki és a megyeszékhelyek polgármesteri posztjaira, és győzelmük esetén közös kormányt alakíthatnának.

 

Crin Antonescu PNL-elnök hajlik erre az összefogásra, bár szerinte nem indokolt nyolc évre előre tervezni, hanem elegendő 2016-ig rögzíteni az együttműködés feltételeit. A biztos választási győzelemhez és a majdani parlamenti többség kialakításához azonban az ellenzéki szövetségnek nagy szüksége lenne az RMDSZ-re is, ezért az ellenzéki pártok leplezetlen célja, hogy a későbbiekben magukhoz édesgessék a jelenleg a PD-L-lel együtt kormányzó Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ).

 

A magyarok e szervezete azonban egyelőre nem kíván erről az eshetőségről tárgyalni. Nem lát okot arra, hogy cserben hagyja koalíciós partnerét, különösen most, miután sikerült elfogadni a nemzeti kisebbségek számára számos előnyt biztosító oktatási törvényt. Az erdélyi Krónika idézi Markó Bélát, az RMDSZ elnökét, aki úgy vélte, hogy az oktatási törvény a koalíciós együttműködés tesztje is volt, a jogszabály elfogadása erősítette a koalíciós szolidaritást, ezzel egy időben pedig a magyarok e szövetsége távolabbra került az ellenzéktől. Markó szerint ugyanis a magyarellenes magatartást tanúsító ellenzék rendkívül felelőtlen módon, önös érdekekből, politikai megfontolásokból akadályozta a jogszabályt, és ennek érdekében a nehezen kiépített etnikumközi párbeszédet is feláldozták volna.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés