CoolPolitika.hu

Akciós fegyvereladásért terepjáró dukál

2008  //  Nov  //  06  //  coolpolitika

Akciós fegyvereladásért terepjáró dukálKét, páncélozott terepjárót kapott állítólag ajándékba grúz kollégájától az ukrán elnök, ugyanis Mihail Szaakasvili így akarta meghálálni a 20 százalékos kedvezményt, amit országa a fegyvervásárlás során kapott. A darabonként 100 ezer dollárt érő gépkocsik már szolgálatba is álltak.

(Mihail Szaakasvili grúz, és Viktor Juscsenko ukrán elnök Fotó: president.gov.ua)

 

Két Land Rover kapart össze magának Viktor Juscsenko azzal, hogy Ukrajna 20 százalékos kedvezménnyel adott el fegyvereket Grúziának - legalábbis ezt állítja az ukrán fegyverek grúziai eladásával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság elnöke, Valerij Konovaljuk. A politikus szerint az ezüstmetál színű, páncélozott gépkocsik közvetlenül a grúziai konfliktus után kerültek Viktor Juscsenko tulajdonába. Konovaljuknak állítólag írásos bizonyítékai is vannak erre. A honatya szerint a két autó most az elnök és közvetlen környezetének gépkocsi parkjába tartozik. Az ügyet jelenleg az Ukrán Főügyészség vizsgálja.

A békés lakosságot és az orosz békefenntartókat kétség kívül ukrán támadó fegyverekkel gyilkolták - jegyezte meg Konovaljuk a Vesztyi tévécsatornának adott interjújában. Véleménye szerint az eladott fegyverek mennyisége jóval meghaladta a védelmi mennyiséget, amivel összefüggésben kérdések merülnek fel a szállító felé.

Juscsenko szóvivője cáfolta az értesüléseket, mint mondta: Szaakasvili soha nem adott semmiféle autós ajándékot, az államfő pedig kizárólag a szolgálati gépkocsiját használja az utazásai során.

Az állitólagos fegyvereladási vizsgálódás az után indult el, hogy szeptember elején szétesett a Viktor Juscsenko és Julia Timosenko által alkotott kormánykoalíció. 

Dmitrij Medvegyev orosz államfő korábban kijelentette, hogy Oroszország nem fogja elfelejteni a törvénytelen grúziai fegyvereladásokat.  

 


 

 

Ukrajna jelenleg a nyolcadik helyet foglalja el a világ fegyverexportáló országai között az eladott haditechnikából befolyt összegek alapján, 2006-ban még a 6-ik volt.

 

(Izvestia, karpatinfo.net)

 










 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés