CoolPolitika.hu

Ajándék Berlinben élő törököknek

2010  //  Ápr  //  06  //  MTI

Ajándék Berlinben élő törököknek Nem volt felhőtlen a német kancellár elmúlt heti törökországi látogatása, egy héttel később azonban kiderült, hogy Angela Merkel mégis hozott egy kis ajándékot a Berlinben élő törököknek.

Az n-tv hírtelevízió hétfőn arról számolt be, hogy a kancellár és vendéglátója, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök megállapodott: a két ország közötti közeledés útját jelzendő, kísérletképpen kétnyelvű utcatáblákat helyeznek el Berlin törökök lakta városnegyedében, Kreuzbergben, továbbá Isztambul Üsküdar nevű negyedében, ahol a legtöbb német él.

 

A hétfőn ismerté vált egyezség azért is jelentős, mert a kancellári vizitet inkább az egyet nem értés árnyékolta be, legyen szó akár a németországi törökök számára Erdogan által sürgetett anyanyelvi oktatásról, akár pedig Ankara remélt európai uniós csatlakozásáról. Ily módon a kétnyelvű utcatáblák a hírtelevízió szerint legalább utat mutathatnak, és nemcsak a két érintett városnegyed lakói, hanem a két ország számára is.

 

A tudósításból azonban kitűnt, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását, azaz az utcatáblák megjelenéséig még sok akadályt kell leküzdeni. Így például Kreuzberg polgármestere általánosságban üdvözölte ugyan a tervezett német és török nyelvű utcatáblákat, felvetette viszont, hogy mi legyen a többi bevándorlói csoporttal, így például a Kreuzbergben élő arabokkal. A polgármester szerint őket sem lehet kirekeszteni, de - mint hozzáfűzte - még sem lehet az utcatáblák "többnyelvűségében" gondolkodni.

 

A szőrszálhasogató polgármester ezen kívül feltette a kérdést: milyen alapon döntik majd el, hogy melyik utcatábla lesz majd kétnyelvű. Vajon a fő kritérium földrajzi avagy nyelvi lesz-e - okvetetlenkedett Franz Schulz. Az utóbbi kapcsán pedig arra utalt, hogy egyes kreuzbergi utcák neve - jelentésükből fakadóan - törökre minden további nélkül lefordítható, vannak azonban olyan német utcanevek, amelyek török megfelelője csak rendkívül erőltetetten képzelhető el. Mindennek ellenére a polgármester fontos integrációs lépésről beszélt, és úgy fogalmazott: a fő kérdés ezek után nem a hogyan, hanem a mikor.

 

A német kormány integrációs megbízottja egy hétfői interjúban utalt arra: első lépésként - ahogy az lenni szokott - egy kétoldalú munkabizottságot állítanak fel.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés