CoolPolitika.hu

Aggodalom a francia ellenzékben

2011  //  Okt  //  28  //  MTI

Aggodalom a francia ellenzékbenAggodalmat váltott ki csütörtökön a francia ellenzékben, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfővel egyeztetett arról, hogy miként járulhat hozzá Kína az euróövezeti átfogó mentőcsomag legfontosabb pillére, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásainak bővítéséhez.

Az európai vezetők szerda este az eurózóna megmentése érdekében rendezett brüsszeli csúcstalálkozójukon arról állapodtak meg, hogy az EFSF kapacitásait többek között úgy bővítik, hogy egy különleges célú eszközt (SPV) hoznak létre, amely euróövezeten kívüli államok befizetései ellenében kötvényeket bocsát ki. Kína már jelezte, hogy ennek létrehozásában szívesen részt vesz. Francois Hollande, a jövő évi francia elnökválasztás szocialista jelöltjének egyik közvetlen munkatársa, Michel Sapin volt gazdasági miniszter kijelentette, hogy a Kína felé való tapogatózással az eurózóna legyengítette magát egy olyan ország előtt, amellyel szemben erőfölénybe kellett volna kerülnie.

 

"Azt gondolják, hogy Kína minden ellenszolgáltatás nélkül támogatja majd Európát? Tényleg azt gondolják, hogy a kínaiaknak az az elképzelése, hogy a világ szolgálatába álljanak?" - mondta a volt francia tárcavezető a BFM hírtelevízióban. Sapin úgy véli, hogy a megegyezésnek ez a része nem lesz következmény nélküli Európa jövője szempontjából. Véleménye  szerint a kínai deviza értékét, az igazságos kereskedelmi egyensúlyt, valamint a környezetvédelmi kérdéseket érintően vár majd el ellenszolgáltatásokat Kína. Hasonlóan vélekedett a Zöldek nevében Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő, aki szerint ez a "kínai aberráció nevetséges", valamint "rossz és politikailag veszélyes megoldás". Szerinte képtelenség, hogy a társadalmi és környezetvédelmi globalizáció kérdéseit úgy akarja Európa megvitatni Kínával, hogy közben arra kéri, hogy ő fizesse meg az európai pénzügyi válság árát.

 

A France2 francia közszolgálati televízió hírmagyarázata szerint a kínai szerepvállalás azzal magyarázható, hogy az eurózóna válsága már jelentősen kihat Kínára is. Az Európai Unió ugyanis a legfőbb vásárlója a kínai termékeknek, az eurózóna válsága miatt pedig felére esett vissza a kínai export, így a kínai növekedés jelentős mértékben függ az európai fogyasztástól. Nicolas Sarkozy francia államfő csütörtök este a két legjelentősebb országos csatornán, a France2 közszolgálati és  TF1 kereskedelmi televízióban élő interjúban magyarázza el az adósságválság megoldására született döntéseket és feltehetően újabb költségvetési megszorításokat jelent be.

 (MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés