CoolPolitika.hu

Adósságelengedési konferencia

2012  //  Sze  //  27  //  MTI

Adósságelengedési konferenciaA görög adósság részleges elengedését célzó nemzetközi konferencia összehívását szorgalmazta csütörtökön Brüsszelben Alekszisz Ciprasz, a görög radikális baloldal Sziriza nevű politikai tömörülésének vezetője.

Ciprasz találkozott Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. A görög politikus azt hangoztatta: a válságos helyzetben levű görög gazdaságnak "esélyt kell adni, hogy levegőhöz jusson". Elutasította a nemzetközi követelésre összeállított 13,5 milliárd eurós takarékossági csomagot, és utalt arra, hogy 1953-ban egy londoni konferencián Németország régi adósságainak egy részét leírták. "Itt az ideje, hogy lezáró jellegű megoldást találjunk az adósságválságra, miként az 1953-ban Németországnak sikerült" - mondta.

 

Martin Schulz leszögezte, hogy most nem erre irányulnak a nemzetközi erőfeszítések, hanem arra, hogy Görögországban beindítsák a gazdasági növekedést, és új munkahelyeket teremtsenek. A német szociáldemokrata politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az adózási fegyelem terén is sürgős teendők vannak, hiszen dúsgazdag görögök menekítették ki a pénzüket adóparadicsomokba, és emiatt jelentős bevételektől esik el a görög állam.    Az Európai Parlament elnöke kiemelte annak fontosságát, hogy helyreálljon a bizalom Görögország euróövezeti tagságának megőrzése iránt.    "Senki sem fog befektetni egy olyan országban, ahol nem tudja, hogy a fizetőeszköz másnap is ugyanaz lesz-e" - figyelmeztetett Schulz.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés