CoolPolitika.hu

Adóhivatal vizsgálja a képviselők költségtérítési ügyeit

2009  //  Okt  //  18  //  MTI

Adóhivatal vizsgálja a képviselők költségtérítési ügyeitAdóhivatali vizsgálat indult brit parlamenti képviselők ellen, akik belekeveredtek a költségtérítési botrányba.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap - amelynek értesülését a hatóságok megerősítették - szombaton azt írta: a brit adóhivatal huszonhét alsóházi képviselő ügyében kezdett vizsgálatot, kiderítendő, hogy költség-visszaigényléseikkel nem sértették-e meg az adójogszabályokat. A brit képviselők költség-visszatérítései csak akkor adómenetesek, ha az elszámolt költségek teljes egészében a parlamenti munkához köthetők.

 

A törvényhozók azonban - ahogy az éppen a Telegraph néhány hónapja közölt, hatalmas felháborodást keltő feltáró riportsorozatából kiderült - az elmúlt években sokszor meglehetősen bizarr címeken vettek fel nagy összegű költségtérítéseket. A legkirívóbb elszámolási igények között szerepelt kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, helikopter-leszállóhely kialakítása, várárok-tisztítás és fizetős pornó-tévécsatorna ugyanúgy, mint templomi jótékonysági adomány, ajándéknak szánt teddy mackók, vagy egy karácsonyra vett rózsaszín laptop árának visszaigénylése.

 

Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök több mint 12 ezer fontot utal vissza a kincstárnak. A kormányfő által 2004 óta elszámolt összeg zöme kertrendezési és takarítási munkák számláiból adódik. A legnagyobb összegű kérdéses tételek azonban a képviselői lakásokkal kapcsolatosak. Számos törvényhozó vidéki nyaralók, vagy éppen hozzátartozók birtokában lévő lakások rezsijét számolta el hivatali költségként, és előfordult olyan eset is, hogy a képviselő a közpénzből felújított lakását jelentős haszonnal eladta.

 

A most kezdődött adóhivatali vizsgálat alapján a képviselői munkához közvetlenül nem kötődő költségekre a hatóság akár 40 százalékos adót, valamint pénzbírságot és visszamenőleges kamatfizetési kötelezettséget is kiróhat. A szombati The Daily Telegraph értesülése szerint büntetőeljárás is indulhat az ügyben. A rendőrség állítólag vádemelési javaslatot fontolgat egy képviselő ellen, aki már teljes egészében törlesztett lakáshitelének kamata után nyújtott be költségtérítési igényt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés