CoolPolitika.hu

A WHO 5-ös fokozatúra emelte a riasztást

2009  //  Ápr  //  29  //  MTI

A WHO 5-ös fokozatúra emelte a riasztástAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hatos fokozatú skálán 5-ös szintre emelte szerdán a H1N1 vírus okozta sertésinfluenza terjedése miatt a riasztást - közölte az Európai Bizottság és Margaret Chan, az ENSZ szakosított szervezetének főigazgatója.

Margaret Chan a WHO székhelyén tartott sajtókonferencián közölte: úgy döntött, hogy a négyesről ötös szintre emeli a riasztási fokozatot. Hangsúlyozta: küszöbön áll a világjárvány, és minden országnak életbe kell léptetnie a pandémiára való felkészüléssel kapcsolatos terveit.    Tekintettel arra, hogy a vírus "a lassulás minden jele nélkül terjed", a WHO nemzetközi szakértőkből álló vészhelyzeti bizottsága szerda este ismét összeült, hogy megvitassa a riasztási szint emelését.

 

Az 5-ös riasztási fokozatot a WHO akkor rendeli el, amikor a betegség ugyannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki. Azt jelzi, hogy küszöbön áll egy világjárvány és igen kevés idő van a felkészülésre. A szerda estig érvényes előző, 4-es szint a világjárvány kockázatának jelentős növekedését jelzi, miután az állati eredetű vírus bizonyítottan képes járványt előidézni egy emberi közösségben. Az érintett országok kötelesek a helyzet alakulásáról folyamatosan tájékoztatni a WHO-t. Ebben a fokozatban azonban még nem tartják elkerülhetetlennek a pandémiát.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés