CoolPolitika.hu

A válság miatt egyre nagyobb lesz Kína befolyása

2009  //  Jún  //  08  //  MTI

A válság miatt egyre nagyobb lesz Kína befolyásaA pénzügyi válság hatására növekedni fog Kína világgazdasági befolyása Soros György szerint.

A magyar származású amerikai üzletember úgy látja: a kínai bankrendszer elszigeteltsége és az állami ellenőrzés miatt az ázsiai ország gazdasága viszonylag hamar emelkedő pályára állhat. A sanghaji Fudan egyetemen tartott vasárnapi előadásában Soros kifejtette: a globális hálózatokba kevéssé beágyazott kínai bankrendszer éppen a zártság következményeképpen jobb állapotban van, mint a nemzetközi pénzügyi rendszer.

 

-Az állam szerepe is nagyobb. Amikor a kormány azt mondja, hogy a bankok helyezzenek ki hitelt, akkor a bankok nekiállnak hitelezni - mondta Soros. E két tényező és az állami gazdaságélénkítő csomagok hatására Kína hamar kilábalhat a recesszióból. -Azt hiszem, hogy Kína befolyása a világgazdaságban gyorsabban fog növekedni, mint ahogy azt sokan gondolják - mondta Soros György.

 

A pekingi vezetés tavaly novemberben 584 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot hagyott jóvá, és május végén bejelentették, hogy újabb 440 milliárd dolláros programot készítenek elő, a kínai bankok pedig az első negyedévben minden korábbinál nagyobb mennyiségű hitelt helyeztek ki. Elemzők arra számítanak, hogy az intézkedések révén a világ harmadik legnagyobb gazdasága hamarosan túljuthat a válságon.

 

Egyes vélemények szerint a kínai valuta, a jüan akár globális tartalékvaluta is lehet. Erről beszélt például Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter ugyancsak vasárnap a szentpétervári gazdasági fórumon. Kudrin szerint a jüannak már a következő évtizedben lehet tartalékvaluta funkciója, ehhez azonban a kínai gazdaság liberalizációja és a jüan konvertibilitása is szükséges.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés