CoolPolitika.hu

A terrorizmus új stratégiára kényszeríti a kormányokat

2009  //  Már  //  25  //  COOLPOLITIKA

A terrorizmus új stratégiára kényszeríti a kormányokatNagy-Britannia kormánya új terrorizmus-ellenes stratégiát vázolt fel válaszul az al-Kaida általi fenyegetések természetének megváltozására. Legalább húsz fegyveresek által Pakisztánban kiképzett brit él az Egyesült Királyságban.

Bár az al-Kaida vezetőség darabjaira hullott, egyre nagyobb a félelem a -önaktiváló- csoportok, akiket a terrorista hálózat ösztönöz.  Az eredeti terrorizmusellenes stratégia a 2003-ban készült, de átdolgozásra szorul mivel a terrorista fenyegetés természete megváltozott.

Manapság már keresik a lehetőségetet a nukleáris, vegyi vagy biológiai támadásokra, valamint a hagyományos robbantásokra. Terrorista akciók számlájára írható a tavaly novemberben Mumbaiban fegyveresek által elkövetett támadás, ahol 173 embert öltek meg. Félő hogy hasonló – bombák helyett fegyverrel elkövetett – támadásra kerülhet sor az Egyesült Királyságban is. A terrorizmus általi fenyegetettség szintje jelenleg komoly, ami azt jelenti hogy az egész ország területén nagyon valószínű, de nem fenyegető.


Jacqui Smith belügyminiszter, elmondta a kormány szorosan együttműködött a pakisztáni kollégákkal,így is próbálva kezelni a problémát. Pakisztáni hírszerzés információt adott át a Brit hírszerzésnek miszerint jelentősre tehető az Egyesült Királyságban élő aktivisták száma. Nyugtalanít minket a kialakuló fenyegetettség-mondta a belügyminiszter. -Nyugtalanító, hogy ezek az emberek ki-be utaznak és trenírozzák ott magukat. -Szorosan együttműködünk a pakisztáni kormánnyal, hogy lenyomozhassuk ezeket az embereket így még hatékonyabbak lehessünk a terrorizmus elleni harcban.  -Nemzetközi, illetve több helyi és országos szinten is kell dolgoznunk.


A kormány továbbfejlesztett anti-terrorista tervezete a világ legátfogóbb megközelítése a fenyegetteség megoldására. Az eredeti négy részre volt tagolva: megelőzés, keresés, védelem, felkészülés. 2011re Nagy Britannia 3.5 milliárd fontot fog költeni terrorizmus elhárításra.Terror elhárításra bevetett rendőrök száma 2003 óta 1700ról 3000re emelkedett, míg a speciális alakulat -MI5- megduplázódott ugyanezen idő alatt.

2001 és 2008 között közel 200 embert ítéltek el terrorizmussal összefüggő támadással kapcsolatban.
 (CoolPolitika)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés